Άνοδος για το δολάριο και το πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνται πετρέλαιο και δολάριο, καθώς η ανατίναξη μέρους του κεντρικού αγωγού στο Ιράκ αλλά και η αισιοδοξία για το ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, ενισχύουν την τιμή του μαύρου χρυσού και του αμερικανικού νομίσματος αντίστοιχα.

Υψηλότερα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου και του δολαρίου, με το μεν πρώτο να επωφελείται της αναταραχής που επικρατεί ακόμη στο Ιράκ, και το δολάριο να ”πατάει” στην αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, το δολάρια ενισχύεται στα 1,1178 έναντι του ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων. Αναλυτές σχολιάζουν ότι η αισιοδοξία συνεχώς αυξάνεται σχετικά με την αμερικανική οικονομία.

Ακόμη, αύριο αναμένονται τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άνοδο του δείκτη Μίσιγκαν στο 91,5 τον Αύγουστο από το 90,9 του προηγουμένου μήνα.

Εξάλλου, στην μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank αναφέρει ότι οι ενδείξεις ανάκαμψης για την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δεν έχουν ακόμη ισχυροποιηθεί.

Το πετρέλαιο ενισχύεται στα 31,34 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ κοντά στα 29 δολάρια διαμορφώνεται η τιμή του brent στο Λονδίνο.

Στο Ιράκ, σαμποτέρ ανατίναξαν μέρος του κεντρικού αγωγού της χώρας, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες πριν οι εξαγωγές φτάσουν το προ πολέμου επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στην περιοχή, ο αγωγός, ο οποίος συνδέει τα πετρελαϊκά πεδία του Βόρειου Ιράκ με το τούρκικο λιμάνι Ceyhan, καταστράφηκαν ύστερα από έκρηξη την Παρασκευή, και η επισκευή του θα διαρκέσει πάνω από ένα μήνα.

Αναλυτές της αγοράς σχολιάζουν ότι με όλες αυτές τις επιθέσεις, οι εξαγωγές αναμένεται να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρισκόταν προ του πολέμο, το νωρίτερο στα μέσα του επομένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v