Σημαντική εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος

Στα επίπεδα της ισοτιμίας με την οποία έκανε το ντεμπούτο του το ευρώ, και στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2001 σε σχέση με το γεν ”έριξαν” οι επενδυτές το αμερικανικό νόμισμα.

Στα επίπεδα της ισοτιμίας με την οποία έκανε το ντεμπούτο του το ευρώ και στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2001 σε σχέση με το γεν ”έριξαν” σήμερα οι επενδυτές το αμερικανικό νόμισμα.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα έφτασε σήμερα ενδοσυνεδριακά στα 1,1715 δολάρια, κοινώς σε απόσταση αναπνοής από την ισοτιμία των 1,1745 δολαρίων ανά ευρώ με την οποία, τον Ιανουάριο του 1999, έκανε το ντεμπούτο του το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Οπως αναμενόταν, το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) δεν συζήτησαν θέματα ισοτιμιών κατά την υπουργική σύνοδο στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο και ο χθεσινός χαρακτηρισμός από τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζον Σνόου των πρόσφατων διακυμάνσεων ως ”ιδιαιτέρως μέτριες” πυροδότησαν νέες πωλήσεις δολαρίων καθώς οι επενδυτές πείθονται ότι η Ουάσινγτον είναι ικανοποιημένη με το εξασθενημένο δολάριο.

Όπως επισημαίνεται και στη μηνιαία έκθεση του οίκου Bear Stearns, η υιοθέτηση της πολιτικής του ”αδύναμου δολαρίου” δεν αποτελεί αναγκαστικά ανεύθυνη πολιτική επιλογή, καθώς όπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια το δολάριο ήταν αυτό που κινούσε τα νήματα των αγορών. Με την στάση αυτή, εξηγεί ο διεθνής επενδυτικός οίκος, το δολάριο αποχωρεί από το προσκήνιο για να δώσει την ευκαιρία και σε άλλα νομίσματα (όπως το καναδικό ή το αυστραλιανό δολάριο) να αναλάβουν τα ηνία.

Η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος εκλαμβάνεται θετικά από την Citigroup Smith Barney, η οποία σε σχετική της έκθεση αναφέρεται στα οφέλη που προκύπτουν κυρίως για τις εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης από το ασθενές δολάριο.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό νόμισμα, υποχώρησε σημαντικά και έναντι του ιαπωνικού και ειδικότερα στο χαμηλότερο επίπεδο του από το Φεβρουάριο του 2001, παρά μάλιστα, τις υποψίες της αγοράς ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) προχώρησε σε νέα παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος για να ανακόψει τον καλπασμό του ιαπωνικού νομίσματος.

Το απόγευμα το ευρώ έχει υποχωρήσει ελαφρώς από τα πρωινά του επίπεδα. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται στα 1,1683 δολάρια, έναντι 1,1715 δολάρια το πρωί και 1,1580 δολάρια την περασμένη Παρασκευή. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,1680 δολάρια ανά ευρώ. Η ισοτιμία εξάλλου του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 134,92 γεν ανά ευρώ, έναντι 134,50 γεν ανά ευρώ το πρωί και 134,36 γεν ανά ευρώ την περασμένη Παρασκευή. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 115,17 γεν, έναντι 115,19 γεν το πρωί και στα 115,88 γεν την περασμένη Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v