”Ανοδικό διάλειμμα” για το δολάριο

Ανοδικά κινείται σήμερα το αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ και του γεν, μετά και τη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ, ωστόσο το ενδιαφέρον των συναλλασσομένων εξακολουθεί να είναι στραμμένο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με χθες κυμαίνεται, κατά τις σημερινές συναλλαγές στις διεθνείς αγορές, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το δολάριο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν κατά πόσον θα επιτευχθεί συμβιβασμός για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Το ευρώ χθες αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας - στα 1,1084 δολάρια - πριν υποχωρήσει στη συνέχεια, με την ισοτιμία του να κυμαίνεται σήμερα πάντα πάνω από τα 1,10 δολάρια ανά ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα, παράλληλα, πήρε ανάσα έναντι του γεν καθώς ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων του ιαπωνικού Υπουργείου Οικονομικών Χιρόσι Ουατανάμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να λάβει ’’τα κατάλληλα μέτρα’’ στις αγορές συναλλάγματος συδαυλίζοντας νέους φόβους για επικείμενες παρεμβάσεις εκ νέου με στόχο τη συγκράτηση της ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος. Η ισοτιμία του δολαρίου με το γεν κυμαίνεται πάνω από τα 117 γεν ανά δολάριο.

Στο μεταξύ περιορίστηκε στα 41,1 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα του ισοζυγίου στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, έναντι του ποσού των 44,2 δισ. δολαρίων του Δεκεμβρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πτώση του Ιανουαρίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην αμερικανική ιστορία. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση στα 43,5 δισ. δολάρια.

Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1024 δολάρια, έναντι 1,1017 δολαρίων το πρωί. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,1050 δολάρια ανά ευρώ.

Η ισοτιμία εξάλλου του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 129,32 γεν ανά ευρώ, έναντι 129,43 γεν ανά ευρώ το πρωί. Τέλος, η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 117,31 γεν, έναντι 117,48 γεν το πρωί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v