Μικρή υποχώρηση ευρώ έναντι δολαρίου

Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ, αν και αργότερα έχασε τα κέρδη του, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται μεταξύ 1,0341 – 1,0426 δολαρίων. Κυρίαρχο ρόλο στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαδραματίζει η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράκ.

Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ, αν και αργότερα έχασε τα κέρδη του. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν μεταξύ 1,0341 – 1,0426 δολαρίων από το επίπεδο των 1,040 που έκλεισε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ενώ σήμερα το απόγευμα βρισκόταν στο ανώτατο επίπεδο της μέρας (1,0426 δολάρια).

Η μικρή πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος συνδέεται με την χθεσινή ανακοίνωση του δείκτη ISM. Ωστόσο κυρίαρχο ρόλο στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαδραματίζει η γεωπολιτική ένταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την διαφαινόμενη επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ετσι, μικρότερη επίπτωση ασκούν στην ισοτιμία του δολαρίου τα όποια μακροοικονομικά στοιχεία.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν οτι το αμερικανικό νόμισμα θα εξακολουθήσει να υποχωρεί έναντι του ευρώ για την επόμενη διετία, καθώς το αμερικανικό νόμισμα χαρακτηρίζεται υπερτιμημένο. Από την άλλη, η ενίσχυση του ευρώ που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους κύκλους, ως συμπτωματική. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η έντονη άνοδος του ευρώ δεν δικαιολογείται, καθώς η ευρωζώνη αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα.

Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,0355 δολάρια, έναντι 1,0362 δολάρια το πρωί και στα 1,0360 δολάρια χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 1,0446 δολάρια ανά ευρώ. Η ισοτιμία εξάλλου του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 124,40 γεν ανά ευρώ, έναντι 124,38 γεν ανά ευρώ το πρωί και στα 124,33 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος, η ισοτιμία του δολαρίου με το γεν διαμορφώνεται στα 120,10 γεν, έναντι 120,05 γεν το πρωί και 120 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v