”Καλπάζουν” ευρώ και χρυσός (update)

Η αβεβαιότητα για την πολιτική που θα ακολουθήσει το νέο οικονομικό επιτελείο στις ΗΠΑ, αλλά και το διαφαινόμενο τέλος της ανόδου στη Wall αποδυναμώνουν το δολάριο και ωθούν ευρώ και χρυσό σε υψηλά διετίας και τριετίας, αντίστοιχα. Σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο.

Σημαντική άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφουν ευρώ και χρυσός, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που κυριαρχεί αναφορικά με την πορεία του δολαρίου. Σε υψηλό δύο μηνών βρίσκεται το πετρέλαιο, λόγω των ανακοινώσεων του ΟΠΕΚ.

Το ευρώ ξεπέρασε το υψηλό του 1,0215 δολ. που κατέγραψε το καλοκαίρι και τώρα διαμορφώνεται στο 1,0236, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για την μελλοντική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που το ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν τον Ιανουάριο του 2000.

Φήμες θέλουν υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους να αποδίδουν μέρος της ανόδου σε κινήσεις ιαπωνικών τραπεζών να ”αλλάξουν” τα αποθέματά τους σε ευρώ.

Αλλωστε, σε υψηλά τριών ετών κινείται ο χρυσός, αντλώντας ώθηση, τόσο από την αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος, όσο και από τις επιδόσεις των κεφαλαιαγορών. Αυτή την ώρα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα 334 δολάρια ανά ουγκιά καταγράφοντας ποσοστιαία μεταβολή κατά 1,04%.

Εξάλλου, οι χθεσινές αποφάσεις που έλαβε ο ΟΠΕΚ στη Βιέννη και που κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου σε 23 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σκοπεύουν να συγκρατήσουν την τιμή, όταν μετά πέρας του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, αυτή θα πιεστεί προς χαμηλότερα επίπεδα.

Τώρα, η τιμή του αργού διαμορφώνεται στα 28,47 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent βρίσκεται στα 26,73 δολάρια με άνοδο 1,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v