Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2,5 ετών το ευρώ - «Έσπασε» το φράγμα των $1,23

Έντονες πτωτικές πιέσεις για το ευρώ καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες. Οι πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η Fed κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Αδιάκοπα συνεχίζει σε ανοδική τροχιά το δολάριο καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν πως οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, το δολάριο ενισχύεται κατά 0,2% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 119,98 γεν που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012, αγγίζοντας το 1,2296 δολ.

Ο δείκτης δολαρίου του πρακτορείου Bloomberg διαμορφώνεται στο 1.114,46 και βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009. Σημειώνεται πως για το 2014, ο δείκτης καταγράφει άνοδο 9,3%, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σταδιακά στην κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τώρα συζητά το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση.

Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα, εν μέσω έντονων πιέσεων για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές και κρατικών τίτλων.

Τα τελευταία στοιχεία για την ευρωζώνη είναι απογοητευτικά και δείχνουν πως η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ύφεσης, ενώ οι αποπληθωριστικές τάσεις επιμένουν.  «Η ευρωζώνη φαίνεται πως θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 0,1% του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ είναι μεγάλες οι πιθανότητες αυτή η στασιμότητα να γυρίσει σε νέα ύφεση με το νέο χρόνο εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, ανακοινώνοντας ότι ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε το Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών. Ο πληθωρισμός παράλληλα, υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο 0,3% και η ανεργία παραμένει εγκλωβισμένη στο 11,5%. Για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης όμως, μία τέτοια απόφαση θα ήταν σημείο καμπής. Εγείρει ακόμη και νομικά θέματα καθώς «σκοντάφτει» στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Πέραν αυτού όμως, συναντά τις αντιδράσεις της γερμανικής κυβέρνησης και της Bundesbank που επιμένουν ότι μία τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε εφησυχασμό ως προς την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων – κυρίως στις χώρες του Νότου.

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, προ ημερών επανέλαβε τη γνωστή δέσμευση «whatever it takes» και για τον πληθωρισμό, προσθέτοντας τη φράση «το συντομότερο δυνατόν». Ο Βίτορ Κονστάνσιο, την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως οι αποφάσεις για το εάν θα εφαρμοστεί ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ληφθούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Αυτή είναι η εκτίμηση και της πλειονότητας των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά πως η ΕΚΤ θα οδηγηθεί τελικά στις αγορές κρατικών ομολόγων – στη χρήση του μεγάλου μπαζούκα όπως είναι ο όρος που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Ντράγκι – στις αρχές του 2015.  

«Νομίζω πως το βασικό θέμα είναι ότι ο Ντράγκι θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα για αγορές κρατικών ομολόγων το πρώτο τρίμηνο» δηλώνει ο Αλαν Ρουσκίν, της Deutsche Bank και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι έχουμε ακούσει αρκετές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που υποδεικνύουν ότι είναι πολύ νωρίς να περιμένουμε κάτι το Δεκέμβριο καθώς θέλουν να δουν εάν αποδίδουν κάποιες από τις παλαιότερες αποφάσεις τους», όπως για παράδειγμα τα στοχευμένα φτηνά δάνεια προς τις τράπεζες T-LTRO.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v