Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 9 μηνών το ευρώ αγγίζοντας το $1,333

Τα απογοητευτικά μεγέθη για την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τις κινήσεις και στην αγορά συναλλάγματος. Σε υψηλό έτους ο δείκτης δολαρίου.

Έντονες πιέσεις δέχεται το ευρώ που υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο εννέα μηνών αγγίζοντας τα 1,3333 δολ. Ο δείκτης δολαρίου από την άλλη πλευρά αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο έτους αγγίζοντας το 81,681.

Τα απογοητευτικά μεγέθη για την οικονομία της ευρωζώνης, όπως και η κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία είναι μερικούς από τους παράγοντες που οδηγούν το ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα και στρέφουν τους επενδυτές σε ασφαλέστερες επιλογές όπως το αμερικανικό νόμισμα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 20.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε αργά χθες πως το Κρεμλίνο τοποθετεί τις δυνάμεις του πιο κοντά στην Ουκρανία τώρα από ότι έκανε την άνοιξη όταν προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Τα τελευταία στοιχεία για τη γερμανική οικονομία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης ήδη μετρά πληγές από την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας διέψευσαν ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών. Συγκεκριμένα μειώθηκαν κατά 3,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ενώ οι παραγγελίες από την ευρωζώνη συρρικνώθηκαν κατά 10,4%.  Αρνητική έκπληξη αποτελούν και τα στοιχεία για την Ιταλία. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βυθίστηκε ξανά σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η κατάσταση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εντυπωσιακή ανάκαμψη 4% στο τρίμηνο ενώ πλέον η προσοχή στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της Fed. Στην τελευταία της συνεδρίαση, η Fed προχώρησε σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Η ανακοίνωση όμως έδειξε ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ομόφωνη και πως ένα από τα δέκα μέλη της FOMC ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. «Είναι η πρώτη διάσταση απόψεων επί προεδρίας Τζάνετ Γέλεν» σημείωσαν οι Financial Times.«Οι αγορές θα φοβούνται τώρα περισσότερο το σενάριο αύξησης των επιτοκίων και ενίσχυσης του δολαρίου»  αναφέρουν και οι αναλυτές της Credit Suisse.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v