Σε απόσταση αναπνοής από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμιση ετών βρίσκεται το ενιαίο νόμισμα, ενώ το δολάριο συνεχίζει την πτωτική του πορεία έναντι σχεδόν όλων των βασικών του «ανταγωνιστών» στην αγορά συναλλάγματος και οι επενδυτές αναμένουν «καθοδήγηση» από τις κεντρικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3925 δολ., απέχοντας οριακά από τα 1,3967 που είναι το υψηλότερο επίπεδο 2,5 ετών. Ο δείκτης ευρώ του πρακτορείου Bloomberg (που υπολογίζεται από ένα καλάθι 9 συναλλαγματικών ισοτιμιών) καταγράφει άνοδο 8% από τα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,12% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 101,55 γεν.
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην Τζάνετ Γέλεν, καθώς η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ καταθέτει σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν θα πράξει πολλά για να ανακόψει την πτωτική πορεία του δολαρίου.
Σχεδόν κανένας δεν είχε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος. Μόλις 5 από τους 56 αναλυτές που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg στα τέλη του προηγούμενου έτους έβλεπε άνοδο του ευρώ στα 1,40 δολ. Τώρα όμως, οι εκτιμήσεις αλλάζουν. «Εάν το ευρώ κινηθεί και πάλι ανοδικά, θα μπορούσε να αγγίξει το 1,45 δολ. ή το 1,50 δολ» δηλώνει ο Neil Mellor της BNY Mellon .
Το θέμα απασχολεί έντονα και την ΕΚΤ. Στις 13 Μαρτίου, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η ισοτιμία του ευρώ «αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκτίμησή μας για την σταθερότητα των τιμών». Αρκετοί θεωρούν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποιεί με τον τρόπο αυτό για λήψη μέτρων σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου του ευρώ, δεδομένου ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πρόβλημα επίμονα χαμηλού πληθωρισμού. Άλλοι πάλι κρίνουν ότι πρόκειται για μία ακόμη μπλόφα από τον επικεφαλής της ΕΚΤ.