Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το ευρώ με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε το ενιαίο νόμισμα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τι περιμένουν σήμερα από τη Fed.

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφει το ενιαίο νόμισμα καθώς οι προσοχή των επενδυτών στρέφεται και πάλι στο μέτωπο του πληθωρισμού και τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, ανέκαμψε στο 0,7% τον Απρίλιο (από 0,5% το Μάρτιο που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο πενταετίας) αλλά όχι τόσο όσο προσδοκούσαν οι αναλυτές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάκαμψη του πληθωρισμού στο 0,8%. Η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν δραστική, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στο 1,37705 δολ.. Γρήγορα όμως, η κατάσταση άλλαξε καθώς επικράτησε η άποψη ότι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αντισυμβατικά μέτρα όπως η ποσοτική χαλάρωση. Έτσι το ευρώ ανέκαμψε στα 1,3848 δολ. 

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που ανακοινώνονται σήμερα, αλλά και τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v