Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες πιέσεις στο ευρώ δια χειρός Ντράγκι

Οριακά πάνω από τα $1,38 τελεί υπό διαπραγμάτευση το ευρώ καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευση για αντισυμβατικά μέτρα.

Πτωτικά κινείται το ενιαίο νόμισμα καθώς ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε πως το ισχυρό ευρώ θα επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ και την απόφαση για υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων. 

Ετσι, το ευρώ υποχώρησε στο 1,3815 δολ. από 1,3834 δολ. πριν τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ. 

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την ομόφωνη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων εφόσον κριθεί απαραίτητο. Περιέγραψε τα τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποσοτική χαλάρωση, αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ή νέο γύρο στοχευμένων LTRO. Έθεσε όμως, σαφώς και το θέμα του ισχυρού ευρώ.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι όλο και πιο σημαντικός παράγοντας στην εκτίμησή μας για τη σταθερότητα των τιμών» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ενδεχόμενη αύξηση στη συναλλαγματική ισοτιμία, δεδομένου ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες μένουν σταθεροί, συνεπάγεται σύσφιγξη των νομισματικών συνθηκών, πτωτικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και ενδεχομένως απειλή για την ανάκαμψη. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε απαιτείται δράση πολιτικής για να διατηρηθεί η ισχύουσα επεκτατική στάση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v