Κέρδη ευρωαγορών εν αναμονή των macro ΗΠΑ

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές των μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές, αντλώντας στήριξη κυρίως από το θετικό προηγούμενο κλείσιμο της Wall Street. Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά, με την ανακοίνωση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές των μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές, αντλώντας στήριξη κυρίως από το θετικό προηγούμενο κλείσιμο της Wall Street.

Το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά, με την ανακοίνωση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου.

Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι πετρελαϊκές μετοχές όπως η BP και η Total, μετά τη δήλωση των οικονομολόγων της Goldman Sachs ότι ο κλάδος απολαμβάνει ίσως ”το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του”, μετά την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η Goldman αναφέρει ότι τα κέρδη της πετρελαϊκής βιομηχανίας ενδέχεται να έχουν αυξηθεί 70% και πλέον κατά το δ΄ τρίμηνο 2003.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν και οι εταιρίες πρώτων υλών με κορυφαίες την Antofagasta και τη Rio Tinto, μετά την αναρρίχηση του χαλκού κοντά σε υψηλό 16 ετών.

Οι επιμέρους κλάδοι ενέργειας και πρώτων υλών του Stoxx 600 έχουν αυξηθεί 12% και 13% αντιστοίχως κατά τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με 9,5% του ευρύτερου δείκτη.

Οι βασικοί δείκτες στις 16 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές, δηλαδή πλην της Νορβηγίας και της Πορτογαλίας, κινούνται με κέρδη.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο κινείται με άνοδο 0,79% στις 4.770 μονάδες και ο CAC κερδίζει 0,92% στις 3.804 μονάδες. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφώνεται με κέρδη 0,68% στις 4.243 μονάδες και θεωρείται πιθανό να ”δοκιμάσει” το επίπεδο αντίστασης στο υψηλό έτους των 4.250 μονάδων, αν και οι περιορισμένοι όγκοι συναλλαγών λόγω της εορταστικής περιόδου περιορίζουν την ανοδική ”ορμή” του γερμανικού δείκτη.

Πτωτικές τάσεις προοιωνίζονται οι προθεσμιακές αγορές για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street, καθώς αναμένεται να ασκήσει πιέσεις η δεικτοβαρής Microsoft που ηττήθηκε στην προσφυγή κατά της Κομισιόν για την επιχειρηματική πρακτική της. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των κρίσιμων στοιχείων για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στην ισχυρότερη οικονομία στον πλανήτη.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 3,9%, σταθερό έναντι της ανάπτυξης 3,9% του προηγούμενου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v