Κινεζική ανάμιξη στην υπόθεση Yukos;

Σε μια κίνηση που υπονοεί στροφή των ρωσικών εταιρειών πετρελαίου προς τις ασιατικές αγορές, ο πρόεδρος Putin αναφέρθηκε στην πιθανότητα να αναλάβει η κινεζική CNPC σε συνεργασία με την Gazprom ενεργό ρόλο στη Yugansk. Πιθανή ”βιτρίνα” της Surgut η μυστηριώδης Baikal.

Κινεζική ανάμιξη στην υπόθεση Yukos;
Η Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενδέχεται να συνεργαστεί με την China National Petroleum Corporation για την αξιοποίηση της βασικής παραγωγικής μονάδας της πετρελαϊκής Yukos, που πωλήθηκε την Κυριακή σε αγνώστου ταυτότητας αγοραστή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα αναλυτών από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. ”Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η CNPC στην παραγωγή της Yuganskneftegas, που πωλήθηκε σε δημοπρασία”, δήλωσε ο Vladimir Putin.

Ο ίδιος τόνισε ότι η CNPC δεν συμμετείχε στη δημοπρασία, ”αλλά η Gazprom και η CNPC έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία στον ενεργειακό κλάδο”.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι δύο ημέρες πριν από τη δημοπρασία υπεγράφη νέο σύμφωνο που καλύπτει τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα στον πετρελαϊκό κλάδο, ειδικά σχετικά με τα πετρελαϊκά έργα στη Ρωσία.

Ο Yegor Gaidar, ο πλέον αξιόπιστος οικονομολόγος φιλελεύθερων απόψεων της ρωσικής πολιτικής σκηνής, που έχει διατελέσει μεταβατικός πρωθυπουργός, δήλωσε στους ”Financial Times”: ”Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση έχει κάποια στρατηγική όσον αφορά τη Yukos, μια συνεργασία με την Κίνα σηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη στροφή προς τις ασιατικές αγορές”.

Οι ρωσικές αρχές, προχωρώντας στη δημοπρασία της Yugansk, παρέκαμψαν την εντολή αμερικανικού δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει η Yukos για αναστολή του διαγωνισμού.

Οι δηλώσεις Putin προβλέπεται να προκαλέσουν συναγερμό στην Ουάσιγκτον, που αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως εναλλακτική της Μέσης Ανατολής πηγή πετρελαίου.

Αμερικανικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Exxon Mobil και η Chevron Texaco, συνομιλούσαν με τη Yukos για το ενδεχόμενο αγοράς μεριδίου της, πριν αρχίσουν οι ρωσικές αρχές το ”κυνήγι” της Yukos με τη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Mikhail Khodorkovsky.

Παράλληλα, η Vedomosti, ”αδελφή” εφημερίδα των ”Financial Times”, εντόπισε ότι οι εκπρόσωποι της μυστηριώδους Baikal (της νικήτριας του διαγωνισμού) στη δημοπρασία ήταν εργαζόμενοι της Surgutneftegas, μιας ”πλούσιας” πετρελαϊκής εταιρίας που δραστηριοποιείται στην ίδια περιοχή με τη Yugansk.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι μολονότι η Gazprom εμφανίζεται να μην σχετίζεται με την υπόθεση της δημοπρασίας, εν τέλει θα γίνει ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου τμήματος της Yugansk, έστω κι αν λάβει και η Surgut κάποια ανταμοιβή για το ρόλο της.

”Είναι ξεκάθαρο ότι οι βλέψεις της Gazprom για τη Yugansk θα ικανοποιηθούν”, αναφέρει στους ”FT” πρόσωπο προσκείμενο στην υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v