Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό 6X6 στις ευρωαγορές -Αργία στην Wall

Η πολιτική "αγκύλωση" στην ευρωζώνη, η επιστροφή του ιταλικού yield πάνω από το 7% και η νευρικότητα στο Bund, έδιωξαν τους πρωινούς αγοραστές από τις ευρωαγορές. Κλειστή η Wall λόγω αργίας.

Δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν τα πρωινά κέρδη ως το κλείσιμο οι ευρωαγορές, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αγκύλωσης στην λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο παραμένει σήμερα κλειστό για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες των ευρωαγορών στα «πράσινα», καθώς εμφανίστηκαν αγοραστές που αναζητούσαν ευκαιρίες μετά την 5ήμερη πτώση τιμών. Η ανακοίνωση βελτίωσης του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στην Γερμανία επέτεινε την ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα το μεσημέρι τα κέρδη για τους βασικούς δείκτες να ξεπερνούν το 1,5%.

Παρά πάντως τα πρωινά κέρδη στα χρηματιστήρια, ορισμένοι κρίσιμοι «δείκτες» παρέμειναν σε επικίνδυνα επίπεδα, γεγονός που συνέβαλε και στο τελικό πτωτικό κλείσιμο των βασικών δεικτών.

Για παράδειγμα, το κόστος swap ευρώ σε δολάρια ενισχύθηκε σε υψηλό τριών μηνών, το επιτόκιο στο 10ετές ιταλικός επιτόκιο επανήλθε πάνω από το 7%. Υπό πίεση παρέμεινε και η γερμανική αγορά ομολόγων, με το yield στο 10ετές bund να ενισχύεται 4 μοναδες βασης στο 2,19%, υψηλότερα δηλαδή από το βρετανικό Gilt στο 2,17%.

Το «τελικό χτύπημα» για τους βασικούς δείκτες των ευρωαγορών ήταν το ατελέσφορο αποτέλεσμα της μίνι συνόδου κορυφής ηγετών της ευρωζώνης. Από το Στρασβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, ο κ. Nicolas Sarkozy δήλωσε -υποχωρώντας από προηγούμενες προτάσεις του- ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα πιέσουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης. Η κα Merkel από την πλευρά της, επανέλαβε την γερμανική αντίθεση για την κοινή έκδοση ευρω-ομολόγων.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,24% στις 5.128 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,54% στις 5.428 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,01% στις 2.822 μονάδες.

Στις αγορές της ευρω-περιφέρειας, ο δείκτης ΜΙΒ έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο στις 13.921 μονάδες στο Μιλάνο, ενώ ο Ibex στην Μαδρίτη με πτώση 0,23% στις 13.921 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v