Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τραμπάλα" στις ευρωαγορές

Η ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί "τραβάει" τις ευρωαγορές από τα χαμηλά διετίας και προκαλεί ανάκαμψη, σε μια ακόμη συνεδρίαση γεμάτη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων.

H φήμη για κοινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί όσον αφορά την κρίση χρεών της Ελλάδας, "τράβηξε" τις ευρωαγορές από τα χαμηλά 26 μηνών όπου είχαν διολισθήσει το πρωί.

Στην συνέχεια αποσαφηνίστηκε ότι θα βρεθούν σε τηλεδιάσκεψη με θέμα την ελληνική κρίση την Τετάρτη ο έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, η Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια "γύρισαν" θετικά μετά την ανακοόινωση και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,87% στις 5.174 μονάδες, ο DAX κερδίζει 1,34% στις 5.140 μονάδες, ενώ ο CAC 0,38% στις 2.866 μονάδες.

Στις πρωινές συναλλαγές, οι ευρωαγορές διολίσθησαν σε νέα χαμηλά 26 μηνών καθώς συνεχίστηκε η ελεύθερη πτώση στις μετοχές των γαλλικών τραπεζών και ενώ διατυπώνονται φόβοι κρίσης ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,77% στις 7699 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 2,28% στις 5.663 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB «γύρισε» σε θετικό πρόσημο καταγράφοντας άνοδο 0,86% στις 13588 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street

Η μετοχή της BNP Paribas καταγράφει κάθετη πτώση 8,1%, ενώ η διοίκηση της τράπεζας αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσίευμα της Wall Street Journal βάσει του οποίου η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κάλυψης των δολαριακών της αναγκών. Στις 15 Ιουνίου η Moody’s διατύπωσε αρνητικό outlook για τις γαλλικές τράπεζες. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη φημολογία για επικείμενη υποβάθμιση.

Το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης δημοπρασίας στην Ιταλία ήταν εντός στόχου, αλλά με επιτόκιο ρεκόρ για τα 5ετή ομόλογα.

Η νευρικότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πλέον έντονη, μετά και την παρέμβαση Obama ενώ στο Ecofin της Παρασκευής θα παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Η Γερμανδία καγκελάριος δήλωσε νωρίτερα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ προ ολίγου το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι Merkel και Nicolas Sarkozy θα προβούν σήμερα σε κοινή ανακοίνωση για την Ελλάδα. Πληροφορία, που ωστόσο διαψεύστηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v