Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό "σπιράλ θανάτου" στις ευρωαγορές

Με βαθιές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, μετά την αμερικανική προσφυγή εναντίον ευρωπαϊκών τραπεζών και την πολιτική ήττα Μέρκελ στην Γερμανία. Πτώση άνω του 8% για D.B. SoGen, RBS. Κλειστή η Wall λόγω αργίας.

Με βαθιές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η Deutsche Bank και πολλές ακόμη μεγάλες τράπεζες κλονίστηκαν περαιτέρω από την αμερικανική προσφυγή, ενώ η ήττα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγέλα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές, επιδείνωσε το ήδη «βαρύ» κλίμα.

Οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν το απόγευμα, με τον Stoxx Europe 600 να βουλιάζει έως 4,1% έχοντας ήδη διολισθήσει 2,4% την Παρασκευή, στον απόηχο απογοητευτικών μεγεθών για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Στην Φρανκφούρτη, οι απώλειες για τον δείκτη DAX ξεπέρασαν το 5% με τις τράπεζες σε ελεύθερη πτώση αλλά και βιομηχανικούς κολοσσούς όπως η Siemens να χάνουν 5% και πλέον.  Το γερμανικό χρηματιστήριο έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2009.

Απώλειες άνω του 5% υπέστη και το χρηματιστήριο στο Μιλάνο. Στην Ιταλία επικρατεί έντονη ανησυχία για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υποχωρεί σε αρκετά μέτωπα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 3,58% στις 5.102,58 μονάδες, ο DAX με απώλειες 5,28% στις 5.246,18 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 4,73% στις 2.999,54 μονάδες. Στην Μαδρίτη η πτώση ήταν της τάξης του 4,69% και στην Λισσαβόνα 2,82%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street παραμένει σήμερα κλειστό για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας (Labor Day).

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις δραστηριότητες του κλάδου υπηρεσιών της ευρωζώνης αλλά και της Κίνας, επιβάρυναν από το πρωί την επενδυτική ψυχολογία.

Έτσι, έντονα πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου, ενώ ιστορικό υψηλό κατέγραψαν τα γερμανικά bunds, όπου στρέφονται μαζικά οι επενδυτές, με τα yields να υποχωρούν κάτω από το 2%.

Ευνοημένος και ο χρυσός, ενισχύθηκε στα 1.899 δολ. ανά ουγκιά. Το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% σε υψηλό ενός μηνός στο καλάθι με τα μεγάλα διεθνή νομίσματα, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε όλο το φάσμα, διολισθαίνοντας σε χαμηλό 3 εβδομάδων στο 1,411 δολ. και 1% έναντι του ελβετικού φράγκου.

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο στόχαστρο των πιέσεων μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να κινηθεί νομικά εναντίον 17 τραπεζών με την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων σε στεγαστικά δάνεια. Η μετοχή της Royal Bank of Scotland βούλιαξε 11% ενώ της Deutsche Bank 8,6%, της Societe Generale 8,1% και της Barclays 6%.

Ο επικεφαλής της DB, κ. Josef Ackermann προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια και ενδεχομένως να οδηγήσει στην κατάρρευση των πιο αδύναμων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Στις λοιπές επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Clariant βουλιάζει 14% εξαιτίας της υποβάθμισης των στόχων ετήσιων κερδών και εσόδων. Ολος ο κλάδος χημικών αντιδρά αρνητικά, με την BASF 4,5% χαμηλότερα και την Bayer 2,6%,

Στις εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου, απώλεσε 5,5 μονάδες υποχωρώντας στο 23,3% από 28,8% που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εκλογές. Είναι η χειρότερη επίδοση της Ιστορίας του CDU στο κρατίδιο της βορειοανατολικής Γερμανίας.

Οι εξελίξεις αυτές εκδηλώνονται στην πρώτη ημέρα μιας εβδομάδας πολύ κρίσιμης για την ευρωζώνη. Την Τρίτη η Ελλάδα περνά ένα σημαντικό τεστ με τη δημοπρασία εντόκων, ενώ την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Επίσης, την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη νομιμότητα των δύο πακέτων στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιείται η τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πιστωτική πολιτική στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v