Ελεύθερη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Ο φόβος ύφεσης τρέπει τους επενδυτές σε άτακτη φυγή. Χαμηλό 22 μηνών για τον DAX και αιμορραγία στις τραπεζικές μετοχές. Σε ιστορικό υψηλό το bund και νέα άνοδος για τον χρυσό. Κλειστή η Wall.

Σε χαμηλό 22 μηνών υποχωρεί το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ ελεύθερη πτώση καταγράφουν σχεδόν όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές. Έντονα πτωτικά κινείται επιπλέον η τιμή του πετρελαίου, ενώ ιστορικό υψηλό καταγράφουν τα γερμανικά bunds, όπου στρέφονται μαζικά οι επενδυτές. Επίσης, ο χρυσός ενισχύεται στα 1.896 δολ. ανά ουγκιά.

Όσον αφορά στους δείκτες, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 3,33% στις 5.115 μονάδες, ο DAX 5,39% στις 5.239 μονάδες, ενώ ο CAC 4,81% στις 2.996 μονάδες. 

Κάθετη πτώση και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 4%,  ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 2,9%.

Η Wall Street είναι κλειστή σήμερα λόγω αργίας (Labor Day).

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις δραστηριότητες του κλάδου υπηρεσιών της ευρωζώνης ήταν η τελευταία αρνητική έκπληξη για την οικονομία της περιοχής. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήδη η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί πως η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε μία νέα επικίνδυνη φάση.

Η αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα ήταν η αφορμή για την εκκίνηση του νέου κύματος φυγής των επενδυτών από τις τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου. Πλέον διατυπώνονται ανησυχίες και για το εάν η Ιταλία μπορεί να προχωρήσει στο υποσχόμενο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τα δικά της εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, όπως φαίνεται και από την πανωλεθρία της Angela Merkel στην ίδια της την εκλογική περιφέρεια.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για την ευρωζώνη. Την Τρίτη η Ελλάδα περνά ένα σημαντικό τεστ με τη δημοπρασία εντόκων, ενώ την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Επίσης, την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη νομιμότητα των δύο πακέτων στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία της συνεδρίαση θα θέσει εκ νέου επί τάπητος τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό (άρα και για τα επιτόκια) και κυρίως για το εάν θα συνεχίσει με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, κ. Josef Ackermann, προειδοποίησε σήμερα ότι οι προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είναι περιορισμένες και πως ορισμένες τράπεζες δεν θα τα καταφέρουν εάν υποχρεωθούν να απογράψουν τα haircut σε τιμές αγοράς. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον 17 τραπεζών με την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων σε στεγαστικά δάνεια. Στους παραλήπτες των αγωγών συγκαταλέγονται και ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η HSBC, η Royal Bank of Scotland, η Deutsche Bank, η Societe Generale και η Barclays.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο των πιέσεων και η μετοχή της Royal Bank of Scotland βούλιαξε 11% ενώ της Deutsche Bank 8,6%, της Societe Generale 8% και της Barclays 6%.

Κατά τα λοιπά ο τίτλος της Clariant βουλιάζει 14% εξαιτίας της υποβάθμισης των στόχων ετήσιων κερδών και εσόδων. Ολος ο κλάδος χημικών αντιδρά αρνητικά, με την BASF 4,5% χαμηλότερα και την Bayer 2,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v