Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Ο φόβος νέας ύφεσης για ΗΠΑ και ευρωζώνη προβληματίζει τις αγορές. "Βουτιά" για τον χρηματοοικονομικό κλάδο με τις αγωγές της Ουάσιγκτον και εναντίον ευρωπαϊκών τραπεζών. Πτωτικά το πετρέλαιο.

Ο φόβος για νέα ύφεση στην ευρωζώνη αλλά και οι αγωγές της Ουάσιγκτον εναντίον ευρωπαϊκών τραπεζών είναι οι βασικές αιτίες για τις νέες ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες είναι βαθιά στο κόκκινο, κατά την πρώτη συνεδρίαση μιας εβδομάδας που κρίνεται πολύ κρίσιμη για την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,76%, στις 5.385 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,52%, στις 3.069 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,56%, στις 5.209 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου: ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 2,59%, στις 8.244 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,96%, στις 6.275 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,15%, στις 14.736 μονάδες.

Η μετοχή της Royal Bank of Scotland σημειώνει πτώση περισσότερο από 8%, καθώς είναι μία από τις 17 τράπεζες στις οποίες οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ καταθέτουν αγωγές με την κατηγορία της παραποίησης στοιχείων σε στεγαστικά δάνεια. Αγωγές κατατέθηκαν επίσης εναντίον της HSBC και της Barclays. Οι μετοχές και των δύο τραπεζών υποχωρούν περισσότερο από 5%.

Οι αγωγές από την Ουάσιγκτον είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που έχει προκαλέσει εντονότατο πρόβλημα ρευστότητας για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Η εβδομάδα αυτή προβλέπεται πολύ κρίσιμη για την ευρωζώνη. Την Τρίτη η Ελλάδα περνά ένα σημαντικό τεστ με τη δημοπρασία εντόκων, ενώ την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Επίσης, την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα ανακοινώσει την απόφασή του για τη νομιμότητα των δύο πακέτων στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία της συνεδρίαση θα θέσει εκ νέου επί τάπητος τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό (άρα και για τα επιτόκια) και κυρίως για το εάν θα συνεχίσει με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αποτελούν μία ακόμη αιτία ανησυχίας για τους επενδυτές, ενώ και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Robert Zoellick, δήλωσε πως η διεθνής οικονομία εισέρχεται σε μία νέα ζώνη κινδύνου. Νωρίτερα και οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις και ο κορεατικός Kospi έκλεισε στο -4,39%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v