Ανάκαμψη τιμών στις ευρωαγορές

Διορθωτικές τάσεις ανάκαμψης μετά το πρόσφατο ”σερί” απωλειών εμφανίζουν οι τεχνολογικές εταιρίες, όπως η Nokia και οι χημικές, όπως η BASF, υποστηρίζοντας σε υψηλότερα επίπεδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ β’ τριμήνου.

Διορθωτικές τάσεις ανάκαμψης μετά το πρόσφατο ”σερί” απωλειών εμφανίζουν οι τεχνολογικές εταιρίες, όπως η Nokia και οι χημικές, όπως η BASF, υποστηρίζοντας σε υψηλότερα επίπεδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τα κέρδη ενέπνευσαν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας ότι η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου δεν διακυβεύει την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, γεγονός που υποδεικνύει θετική πορεία για τους εξαγωγείς της Ευρώπης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ β’ τριμήνου, που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει αυτές τις ελπίδες.

Οι οικονομολόγοι, βάση δημοσκόπησης του Bloomberg, εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου στην τελική μέτρηση του υπουργείου Εμπορίου, έναντι ρυθμού 2,8% που προβλεπόταν στην προκαταρκτική εκτίμηση.

Η Nokia κινείται με κέρδη 0,9% μετά την ανακοίνωση ότι η Κίνα εξήγαγε 73,4 εκατ. κινητά τηλέφωνα στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, δηλαδή 56% περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα δύο τρίτα αυτών των συσκευών κατασκευάστηκαν σε κοινοπραξίες της Nokia, της Motorola, της Sony Ericsson και της Siemens στην Κίνα. Η Ericsson ενισχύεται 1,8% και η Alcatel 1,4%.

Ανοδικά διατηρούνται και οι μετοχές πρώτων υλών, όπως η Anglo American, η Rio Tinto και η BHP Billiton, μετά τη δημοσίευση έκθεσης που προβλέπει σημαντική αύξηση στις τιμές της αλουμίνας.

Και οι εταιρίες εξορύξεων ενισχύονται καθώς ο χρυσός κινείται κοντά σε υψηλά πέντε εβδομάδων.

Οι βασικοί δείκτες ενισχύονται στις δυτικο-ευρωπαϊκές αγορές και ο δείκτης FTSE κερδίζει 0,45% στις 4.587 μονάδες, ενώ ο DAX φλερτάρει εκ νέου με τις 4.000 μονάδες, καθώς κινείται το μεσημέρι με άνοδο 1,03% στις 3.922 μονάδες. Ο CAC στο Παρίσι ενισχύεται 0,62% στις 3.690 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις προοιωνίζουν και οι προθεσμιακές αγορές για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για την έκθεση του αμερικανικού ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v