Διεύρυνση πιέσεων στις ευρωαγορές

Οι κλάδοι αυτοκινήτων και αεροπορικών εταιριών εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες στις ευρωαγορές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την επιχειρηματική κερδοφορία.

Οι κλάδοι αυτοκινήτων και αεροπορικών εταιριών εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες στις ευρωαγορές, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ, επιτείνοντας τις ανησυχίες για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η μετοχή της Lufthansa υποχωρεί 1,8%, ενώ η Renault κινείται 1,7% χαμηλότερα και η BMW 0,8% χαμηλότερα, παρά την αναβάθμιση της μετοχής της σε ”υπερ-στάθμιση” από ”ουδέτερη” από την JP Morgan Chase.

Σημαντικές πιέσεις υφίσταται και ο κλάδος ημιαγωγών, μετά την πρόβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου της Infineon (-2,1% το μεσημέρι) ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών θα επιβραδυνθούν την επόμενη χρονιά. Η Alcatel εμφανίζει απώλειες 1,8%, η ASML 3% και η Philips 1,1%.

Η RMC εκτινάχθηκε 43%, με τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του δείκτη Stoxx 600, μετά την απόφαση της Cemex να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρία.

Η Swiss International Air Lines αντιδρά με εκτίναξη 23% στην εξασφάλιση κοινοπρακτικού δανείου 325 εκατ. ελβετικών φράγκων, που ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Η ποδοσφαιρική Manchester United υποχωρεί 1,8% μετά την ανακοίνωση πτώσης των ετήσιων καθαρών κερδών κατά 35% εξαιτίας μειωμένων εσόδων από τα δικαιώματα μετάδοσης.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,74% στις 4.544 μονάδες, ενώ ο DAX βυθίζεται 1,16% στις 3.864 μονάδες και ο CAC 0,7% στις 3.647 μονάδες.

Πτωτικό άνοιγμα προοιωνίζονται οι προθεσμιακές αγορές για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street, υπό την πίεση των ανοδικών τάσεων του πετρελαίου, που προβλέπεται να καταφέρει σοβαρά πλήγματα στην επιχειρηματική κερδοφορία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Thomson Financial, η αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών του S&P 500 θα συρρικνωθεί στο τρέχον τρίμηνο στο 14% μετά από τέσσερα τρίμηνα αύξησης πλέον του 20%.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο αναμένεται η ανακοίνωση των πωλήσεων νέων οικιών, που προβλέπεται ότι αυξήθηκαν τον Αύγουστο μετά από δύο μήνες πτώσης, χάρη στην πτώση των στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει αύξηση στις αγορές νέων οικιών κατά 1,3%, στα 1.155 εκατομμύρια σπίτια σε ετήσια βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v