Πολιτική & οικονομία χτυπούν ευρώ και αγορές

Μπαράζ ειδήσεων, από το καμπανάκι της S&P για την Ιταλία, μέχρι το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης στην Ισπανία, οδηγεί σε κάθετη πτώση των αγορών, βουτιά του ευρώ έναντι του φράγκου και εκτίναξη στα spread της περιφέρειας.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με έντονες πιέσεις για τις ευρωπαϊκές αξίες, καθώς μπαράζ ειδήσεων κορυφώνουν τις ανησυχίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, η προειδοποίηση υποβάθμισης από την S&P της Ιταλίας και το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης στην Ισπανία έχουν προκαλέσει εντονότατες πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, στο ευρώ και, βεβαίως, στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,76%, στις 7.138 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,84%, στις 3.3917 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,58%, στις 5.854 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου καθώς ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,35% στις 10.090 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,76%, στις 7.630 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 2,95%, στις 20.610 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street
Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,3996, ενώ έναντι του ελβετικού νομίσματος κατρακύλησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,2345 φράγκο.

Στις 1.430 μονάδες βάσης έφτασε... αισίως το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 17,3%. Την ίδια ώρα, το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 669 μ.β., του ισπανικού στις 263 μ.β., του ιρλανδικού στις 788 μ.β. και του ιταλικού στις 185 μονάδες βάσης. Το CDS του 5ετούς πορτογαλικού τίτλου ενισχύεται στις 660 μ.β. (+23 μ.β.), του ισπανικού στις 277 μ.β. (+16 μ.β.), του ιρλανδικού στις 665 μ.β. (+23 μ.β.) και του ιταλικού στις 176 μονάδες βάσης (+15 μ.β.). Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ενισχύεται κατά 10 μ.β., στο 5,59%, και του ιταλικού κατά 11 μ.β., στο 4,89%.

Η πρώτη αρνητική είδηση ήρθε την Παρασκευή με την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Standard & Poor's προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook της Ιταλίας σε αρνητικό από σταθερό, κάνοντας λόγο για αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης αλλά και για εξασθένηση της πολιτικής δέσμευσης για μείωση του δημόσιου χρέους.

Την ίδια ώρα, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης μετά τη βαριά ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο των τελευταίων 30 ετών για τους σοσιαλιστές, οι οποίοι έχασαν τον έλεγχο σχεδόν σε όλες τις πόλεις και στις αυτόνομες κοινότητες της χώρας. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό ότι χιλιάδες Ισπανοί παραμένουν στην πλατεία Πουέρτα ντε Σολ καθώς το κίνημα 15-Μ εξαπλώνεται, αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ισπανία.

Όσον αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, οι ειδήσεις επίσης δεν είναι θετικές. Η σημαντική επιβράδυνση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ τον Μάιο εκλαμβάνεται ως προάγγελος επιβράδυνσης και του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο δείκτης ΡΜΙ, άλλωστε, δείχνει σημαντική επιβράδυνση τόσο στον κλάδο υπηρεσιών όσο και στη μεταποίηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ και η διεκδίκηση του ΔΝΤ από τη Γηραιά Ήπειρο -που κρίνεται θεμελιώδης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους- βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα εμπόδια. Αν και η υποψηφιότητα της κ. Christine Lagarde έχει πλέον τη στήριξη της Βρετανίας αλλά και της Γερμανίας, το Μεξικό προσπαθεί να συνασπίσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε μία κοινή υποψηφιότητα του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας κ. Agustin Carstens, ο οποίος διετέλεσε και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ την περίοδο 2003 - 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v