Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές, ακόμη και το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, παρά την πολιτική κρίση στη Λισαβόνα, που δημιουργεί νέα δεδομένα για τη σύνοδο κορυφής μετά και την υποβάθμιση των ισπανικών τραπεζών.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ακόμα και το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, παρά την πολιτική κρίση στη Λισαβόνα, που δημιουργεί νέα δεδομένα για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,5%, στις 6.839 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,25%, στις 3.923 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,51%, στις 5.825 μονάδες.

Κέρδη καταγράφει και το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας: ο PSI ενισχύεται κατά 0,51%, στις 7.820 μονάδες, ενδεχομένως γιατί οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει τη δημιουργία πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν πως τα κέρδη που καταγράφονται στον κλάδο των εμπορευμάτων αντισταθμίζουν τις πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών.
 
Επισημαίνεται ότι χθες το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας καταψήφισε το νομοσχέδιο για το τέταρτο πακέτο μέτρων λιτότητας, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός κ. Ζοζέ Σόκρατες και οι αναλυτές να επισημάνουν πως πλέον η Λισαβόνα είναι πιο κοντά στην προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου εκτοξεύθηκε σε νέο ρεκόρ, στο 7,9%. Οι αναλυτές εδώ και καιρό προειδοποιούν ότι η Λισαβόνα δεν μπορεί να αντέξει κόστος δανεισμού μεγαλύτερο του 7%.


Η Moody’s, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την υποβάθμιση 30 ισπανικών τραπεζών, αλλά όχι των 3 μεγάλων, για τις οποίες όμως διατηρεί αρνητικό outlook. Αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη μετά την υποβάθμιση της ίδιας της Ισπανίας από τον συγκεκριμένο οίκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v