Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο δοκιμάζει τις ευρωαγορές

Διατηρείται η νευρικότητα στις ευρωαγορές με την τιμή του πετρελαίου σε υψηλά 2,5 ετών απειλώντας την διεθνή οικονομία. Κέρδη για τις τράπεζες μετά την Commerzbank, ενώ ανοδικά τα futures της Wall.

Διατηρείται η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε υψηλά δυόμισι ετών και ενώ οι επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την παγκόσμια οικονομία. Ανοδικά ωστόσο κινείται ο τραπεζικός κλάδος μετά τις θετικές εκπλήξεις στο «μέτωπο» των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτη DAX 30 υποχωρεί κατά 0,35% στις 7292 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,12% στις 4054 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FSTE 100 υποχωρεί κατά 0,64% στις 5958 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,18% στις 10720 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,52% στις 7910 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,53% στις 22111 μονάδες.

Όλα δείχνουν πως η Λιβύη βυθίζεται σε εμφύλιο, γεγονός που αποτελεί το χειρότερο σενάριο για την αγορά πετρελαίου. Παράλληλα, το ΔΝΤ, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, αλλά και αρκετοί επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν πως εάν η ανοδική πορεία στην τιμή του πετρελαίου αποδειχθεί μακροπρόθεσμη, τότε διακυβεύεται η αναπτυξιακή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ήδη αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν θέσει θέμα πληθωριστικών πιέσεων, ενώ αυξάνονται και τα γεράκια στην Τράπεζα της Αγγλίας που ζητούν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο τραπεζικός κλάδος πάντως κινείται ανοδικά, μετά τις θετικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα της γαλλικής Natixis και της Commerzbank που ανακοίνωσαν επιστροφή στην κερδοφορία

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v