Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές και τα futures της Wall, ενώ συνεχίζεται για δεύτερη συνεδρίαση το ράλι στη Μαδρίτη, μετά τις ικανοποιητικές δημοπρασίες ομολόγων σε Ισπανία και. Στο επίκεντρο ΕΚΤ και Trichet.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τα futures της Wall, ενώ συνεχίζεται για δεύτερη συνεδρίαση το ράλι στην Μαδρίτη, καθώς δεν υπήρξαν δυσάρεστες εκπλήξεις στις κρίσιμες δημοπρασίες ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί οριακά κατά 0,07% στις 7063 μονάδες, ενώ ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,27%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,29% στις 6032 μονάδες.

Στην Μαδρίτη, ο δείκτης ΙΒΕΧ καταγράφει νέο άλμα 2,61% στις 7639 μονάδες ενώ ανοδικά κινείται και ο ιταλικός ΜΙΒ, με ενίσχυση 0,81% στις 21287 μονάδες.

Επιπλέον, ο δείκτης FTSE All World βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Από την προηγούμενη συνεδρίαση, με την επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων στην Πορτογαλία, το κλίμα είχε αλλάξει για τις αγορές της περιφέρειας. Σήμερα, η ισπανική δημοπρασία κρίθηκε επιτυχημένη, ενώ η άντληση 6 δισ. ευρώ από τις δύο δημοπρασίες της Ιταλίας κρίνεται ικανοποιητική.

Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθούν εκ νέου τα ομόλογα της ευρωζώνης και να κινηθεί ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος στα χρηματιστήρια, καθώς παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται στην κατεύθυνση ενός διευρυμένου πακέτου λύσεων για την κρίση χρέους.

Οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον την συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, ως προς το πρόγραμμα εξαγορών ομολόγων από την ευρωτράπεζα, αλλά και ως προς τις λύσεις που φέρονται να εξετάζονται ενόψει της συνόδου κορυφής του Φεβρουαρίου.

Η βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών, ενδεχομένως να επηρεαστεί και από τα μακροοικονομικά στοιχεία που αναμένονται αργότερα από τις ΗΠΑ, κυρίως ως προς τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, αλλά και ως προς το εμπορικό ισοζύγιο.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Commerzbank μετά την ανακοίνωση της γερμανικής τράπεζας ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πιέσεις και για την μετοχή της Tesco καθώς η βρετανική εταιρεία λιανικού εμπορίου επέρριψε τις ευθύνες στις κακές καιρικές συνθήκες για τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v