Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηνεμία στις ευρωπαϊκές αγορές

Μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις που οδήγησαν τις ευρωαγορές σε υψηλά 26 μηνών, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν και τις ανακοινώσεις της Fed

Μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις που οδήγησαν τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλά 26 μηνών, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν και τις ανακοινώσεις της Fed. Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures της Wall καταγράφοντας οριακές μεταβολές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,08% στις 7023 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 επίσης υποχωρεί κατά 0,08% στις 3889 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 είναι ουσιαστικά αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 5861 μονάδες.

Δυσμενέστερο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 0,72% στις 10077 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI να καταγράφει απώλειες 0,79% στις 7966 μονάδες και τον ιταλικό ΜΙΒ να υποχωρεί κατά 0,14% στις 20606 μονάδες.

Από πλευράς μακροοικονομικών μεγεθών η εικόνα είναι μικτή για την ευρωζώνη. Η βιομηχανική παραγωγή στην ζώνη του ευρώ αυξήθηκε μεν, αλλά λιγότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Το κλίμα εμπιστοσύνης στην Γερμανία όμως, φαίνεται πως ανακάμπτει δυναμικά όπως φαίνεται από τον δείκτη του ινστιτούτου ZEW.

Η προσοχή των αγορών στρέφεται στα όσα θα ανακοινώσει ο Ben Bernanke τόσο για το ύψος των επιτοκίων (όπου δεν αναμένονται αλλαγές) αλλά κυρίως ως προς τους καρπούς που αποδίδει η ποσοτική χαλάρωση των 600 δισ. δολ. και το εάν ο επικεφαλής της Fed θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αγορές ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v