Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά διετίας οι ευρωαγορές

Σε υψηλά 26 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς κινούνται ανοδικά επί 6 συνεχείς συνεδριάσεις. Άνοδος για τις μεταλλευτικές, μετά και την απόφαση του Πεκίνου να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Σε υψηλά διετίας βρίσκονται οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς το θετικό κλίμα διατηρείται για έκτη συνεχή συνεδρίαση, συνεπεία των ευοίωνων μακροοικονομικών στοιχείων για ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και της απόφασης του Πεκίνου να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Την Παρασκευή, ο S&O 500 έκλεισε σε υψηλό 2ετίας, σήμερα στην αγορά της Σαγκάης διαδραματίστηκε μίνι ράλι, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε υψηλά 26 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο FTSEurofirst ενισχύεται κατά 0,4% στις 1.129 μονάδες. Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,3% στις 7027 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,43% στις 3874 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,33% στις 5831 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,21%, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,25% στις 8004 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει οριακή άνοδο 0,04% στις 20494 μονάδες, καθώς έχει ξεκινήσει στην κάτω βουλή της Ιταλίας η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Berlusconi.

Ο μεταλλευτικός κλάδος ηγείται της ανόδου με τον δείκτη Stoxx Europe 600 basic resources να καταγράφει άνοδο 0,9%.

Επισημαίνεται ότι αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν ότι με την νέα εκτίναξη του πληθωρισμού στην Κίνα κατά 5,1%, το Πεκίνο θα αποφασίσει αύξηση επιτοκίων, καθώς κοινοποιήθηκαν παράλληλα, εντυπωσιακά στοιχεία αύξησης των εξαγωγών, των επενδύσεων, αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής. Αντ’ αυτού ωστόσο, η Κίνα προχώρησε στην πέμπτη κατά σειρά αύξηση των τραπεζικών αποθεμάτων προκειμένου να περιορίσει την ρευστότητα στην αγορά.

Η εξέλιξη αυτή, ήρε έναν βασικό παράγοντα ανησυχίας για τους επενδυτές, όπως επίσης η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ και η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Οι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν ότι ελάχιστοι επενδυτές θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μεγάλες τοποθετήσεις λίγες μέρες πριν από το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v