Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

Σταθεροποιητικά, αλλά κοντά στα υψηλά διετίας κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και "ζυγίζουν" τις νέες κινήσεις της Κίνας.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφονται στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ευρωαγορών, αλλά και στα futures της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ενώ παράλληλα επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τις κινήσεις της Κίνας στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 ενισχύεται κατά 0,44% στις 6995 μονάδες με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να ηγείται της ανόδου. Ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει οριακές απώλειες 0,04% στις 3856 μονάδες. Κατά 0,04% υποχωρεί και ο βρετανικός FTSE 100 στις 5805 μονάδες. Δυσμενέστερο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρείκατά 0,76% στις 10108 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI να καταγράφει απώλειες 0,33% στις 7916 μονάδες και τον ιταλικό ΜΙΒ να υποχωρεί κατά 0,12% στις 20508 μονάδες.

Ο Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος (+0,04%), ενώ χθες ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά από 4 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις που στηρίχθηκαν στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που προέκυψαν από την Ασια και τις ΗΠΑ.

Το κινεζικό εμπορικό πλεόνασμα βρέθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των προσδοκιών, με εκτίναξη τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών σε νέα ρεκόρ. Η κινεζική κυβέρνηση επέβαλε σήμερα, για τρίτη φορά μέσα σε 5 εβδομάδες, αύξηση των τραπεζικών αποθεμάτων.
Επισημαίνεται ότι αναλυτές και επενδυτές ανέμεναν αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα με την προσοχή να στρέφεται στα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώνονται αύριο Σάββατο.

Η σημερινή πορεία των αγορών, ενδέχεται να επηρεαστεί από τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, αλλά και τον δείκτη εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan που ανακοινώνονται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v