Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Δεκεμβρίου για τις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές "ποντάρουν" στο νομοσχέδιο φοραπαλλαγών των ΗΠΑ. Κέρδη για τεχνολογικό κλάδο και τράπεζες. Ανοδικά το πετρέλαιο και νέο ρεκόρ για τον χαλκό.

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, παρά την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την Fitch Ratings, καθώς επικρατεί η αισιοδοξία από τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν στην Ασία, αλλά και το νομοσχέδιο φοροελαφρύνσεων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο STOXX 600 Europe κινείται ανοδικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, καταγράφοντας άνοδο 0,3%. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,56% στις 3853 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,32% στις 6969 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί οριακά κατά 0,11% στις 6968 μονάδες.

Στις αγορές το ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 1,05% στις 10184 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 1,34% στις 7993 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,43% στις 20481 μονάδες.

Ήπια άνοδο της τάξεως του 0,3% καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης, τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει ο τεχνολογικός κλάδος και ειδικότερα η μετοχή της ολλανδικής ASML η οποία καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 6% καθώς προχώρησε σε αναβάθμιση στόχου κερδοφορίας.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν επίσης η BASF και η HeidelbergCement, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τςη Deutsche Bank οι δύο εταιρείες αναμένεται να ευνοηθούν σημαντικά από το αμερικανικό φορολογικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκπίπτουν το 100% των νέων επενδύσεων σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Έντονες κινήσεις καταγράφονται στον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές των RBS, Societe Generale και BNP Paribas να ενισχύονται σημαντικά, ενώ αντιθέτως η μετοχή της Standard Chartered καταγράφει κάθετη πτώση 4%, αφού η διοίκησή της ανακοίνωσε σημαντική αύξηση του κόστους στις ασιατικές αγορές.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας από τον οίκο Fitch Ratings φαίνεται πως δεν επηρέασε σημαντικά τις κινήσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Από την άλλη πλευρά, η σημαντική αναθεώρηση των ιαπωνικών ρυθμών ανάπτυξης δευτέρου και τρίτου τριμήνου, σε επίπεδα τριπλάσια της αρχικής εκτίμησης, έδωσε νότα αισιοδοξίας νωρίτερα στις ασιατικές αγορές, αλλά και στην Γηραιά Ήπειρο, ενώ συνέβαλε στην ενίσχυση της τιμής του χαλκού σε νέο ρεκόρ και του αργού πετρελαίου (στην αγορά της Νέας Υόρκης) κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v