Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ανοδική πορεία στις ευρωαγορές

Σε υψηλά 2τίας οι ευρωαγορές μετά το 6ήμερο ανοδικό σερί, ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα futures της Wall με νέες ρευστοποιήσεις στα Treasuries. Ρεκόρ για την τιμή του χαλκού και κέρδη για τον μεταλλευτικό κλάδο.

Το θετικό κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας συνεχίζεται στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το Πεκίνο δεν προχώρησε τελικά στην φημολογούμενη αύξηση των επιτοκίων, ενώ τα στοιχεία είναι ευοίωνα για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Έτσι, οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται σε νέα υψηλά 26 μηνών, με τον FTSEurofirst να βρίσκεται στις 1.130 μονάδες που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ τα futures για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street δείχνουν σταθεροποιητικό άνοιγμα στα υψηλά διετίας

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,335 στις 7029 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,78% στις 3887 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,8% στις 5859 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,57% στις 16179 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,67% στις 8037 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,87% στις 20665 μονάδες, παρά το ότι ξεκίνησε στην κάτω βουλή της χώρας η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Berlusconi.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις των 10ετών αμερικανικών Treasuaries μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών τίτλων βρέθηκε σε νέο υψηλό 6 μηνών, στο 3,367% ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό το ράλι που είχε καταγραφεί από τις αρχές του έτους στην αγορά ομολόγων.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι απομακρύνονται από την «ασφαλή» τοποθέτηση των κρατικών τίτλων και επιστρέφουν στις χρηματιστηριακές αγορές μετά τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και της Κίνας. Τα ίδια στοιχεία οδήγησαν σε νέα άνοδο της τιμής του χαλκού κατά 1,7% στο ρεκόρ των 9.145 δολ. ανά μετρικό τόνο. Ανοδικά και η τιμή του πετρελαίου, στα 88,46 δολ. ανά βαρέλι (που αντιστοιχεί σε άνοδο 11% για το έτος)

Οι αναλυτές ωστόσο, επισημαίνουν ότι καθώς κλείνει το έτος, ενδεχομένως να υπάρξει το δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών για αρκετούς επενδυτές, ενώ επισημαίνουν ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών ενδεχομένως να επηρεαστεί και από τις αυριανές ανακοινώσεις της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v