Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ύστερα από τρεις εβδομάδες έντονης νευρικότητας, οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν καθώς η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την ιρλανδική κρίση αλλά και για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Θετική είναι η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών στη συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής για τη στήριξη της Ιρλανδίας με 85 δισ. ευρώ αλλά και στους όρους του νέου μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,77%, στις 6.901 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,15%, στις 3.771 μονάδες, και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,87%, στις 5.717 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ -μετά την κάθετη πτώση της Παρασκευής- καταγράφει άνοδο 1,23%, στις 9.664 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,95%, στις 7.653 μονάδες, και ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύεται κατά 1,02%, στις 20.046 μονάδες.

Κέρδη καταγράφει και ο τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη STOXX Europe Bank να ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση στο +1%.

Επισημαίνεται ότι κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ενόσω κορυφωνόταν η ανησυχία για μετάδοση της ιρλανδικής κρίσης στην Πορτογαλία και ενδεχομένως στην Ισπανία, οι εκροές κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές άγγιξαν τα 2,3 τρισ. δολ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως ο γαλλογερμανικός άξονας ξεκαθάρισε ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης και η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών θα ξεκινήσει από το 2013 και όχι νωρίτερα.
"Το γεγονός ότι οι κάτοχοι senior ομολόγων δεν θα επωμιστούν μέρος του κόστους είναι μεγάλη υπόθεση" δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Richard Yetsenga, της HSBC Holdings Plc.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v