Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με επίκεντρο την περιφέρεια, καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για την κατάσταση σε Πορτογαλία και Ισπανία. Σε χαμηλό δύο μηνών το ευρώ και νέο ρεκόρ για τα ισπανικά spread. Πτωτικά τα futures της Wall

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τις αγορές ότι Πορτογαλία και Ισπανία δεν θα προσφύγουν στον μηχανισμό στήριξης. Πτωτικά κινούνται επίσης τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall. Σε χαμηλό δύο μηνών υποχωρεί το ευρώ, ενώ σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε το spread των 10ετών Ισπανικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,39% στις 6784 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,78% στις 3693 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,73% στις 5600 μονάδες.

Κάθετη πτώση 2,7% καταγράφει ο δείκτης ΙΒΕΧ στο χρηματιστήριο της Ισπανίας στις 9473 μονάδες. Ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,82% στις 7563 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 1,68%.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε αρνητικά για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας όταν δημοσίευμα των Financial Times Deutschland αποκάλυπτε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν ήδη πιέσεις στην Πορτογαλία να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Ακολούθησε μπαράζ διαψεύσεων από την πορτογαλική και την γερμανική κυβέρνηση, ακόμη και από τον Jose Barroso, χωρίς ωστόσο να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση. Λίγο αργότερα και ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι«δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα» να προσφύγει η Μαδρίτη στον μηχανισμό στήριξης.

Εν μέσω όλων αυτών των συζητήσεων και δηλώσεων το ευρώ ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία, αγγίζοντας ακόμη και τα 1,3210 δολ. Το spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων με τα γερμανικά Bund εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ στο 2,63%, ενώ η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων ενισχύθηκε άνω του 5,10%. Το κόστος ασφάλισης (CDS) των 5ετών πορτογαλικών τίτλων ενισχύθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στις 500 μονάδες βάσης.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος αφενός λόγω των επιπτώσεων για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αφετέρου διότι οι ευρωπαϊκές αρχές προσανατολίζονται στην διεξαγωγή νέων stress test ενδεχομένως στις αρχές τους έτους που θα περιλαμβάνουν και δείκτες ρευστότητας

Όλα αυτά, εν μέσω ενός ευρύτερου αρνητικού κλίματος για την διεθνή οικονομία με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα μέτρα από το Πεκίνο για την χαλιναγώγηση των πληθωριστικών πιέσεων –ίσως ακόμη και αύξηση των επιτοκίων – αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, οι εκροές κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανέρχονται στα 1,8 τρισ δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v