Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό πρόσημο στις ευρωαγορές

Η απροθυμία του Ben Bernanke για σαφείς δεσμεύσεις ως προς την ποσοτική χαλάρωση της Fed, δημιουργεί νευρικότητα στα χρηματιστήρια, ενίσχυση του δολαρίου και υποχώρηση του χρυσού.

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο. Η διόρθωση που καταγράφεται στον μεταλλευτικό κλάδο, αλλά και η ομιλία του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke την Παρασκευή είναι οι βασικότεροι παράγοντες για την δημιουργία νέου κλίματος νευρικότητας.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,28% στις 6473 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,48% στις 3809 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,47% στις 5676 μονάδες. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,67% στις 10795 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ κατά 0,06% στις 21049 μονάδες.

Ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τα όσα ήλπιζαν οι αγορές, δεν προέβη σε πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις, παρά αρκέστηκε να δηλώσει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξουν νέες αγορές κρατικών και άλλων τίτλων από την Fed προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία. Η εξέλιξη αυτή, δημιούργησε νέο κλίμα νευρικότητας για τις χρηματιστηριακές αγορές, ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και υποχώρηση της τιμής του χρυσού.

Επιπλέον, η ανακοίνωση των BHP Billiton και Rio Tinto ότι τα εμπόδια από τις αρχές ανταγωνισμού οδήγησαν στην κατάργηση των σχεδίων κοινοπραξίας, ενέτειναν το κλίμα διόρθωσης στις μεταλλευτικές που είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, αλλά και στα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής ΗΠΑ που ανακοινώνονται το απόγευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v