Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές και ράλι εμπορευμάτων

Θετικά ξεκίνησε ο Οκτώβριος για τις ευρωαγορές, αλλά και με άνοδο στα futures της Wall. Ράλι στα εμπορεύματα με στήριξη από την ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανίας, αλλά και την συμφωνία Repsol-Sinopec.

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall Street με στήριξη από τα στοιχεία ανάπτυξης της κινεζικής βιομηχανίας που οδήγησαν σε ράλι των τιμών των εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,83% στις 6.280 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,63% στις 3.738 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κέρδη 1,07% στις 5.607 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,38% στις 10.548 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 1,16% στις 7.594 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδη 0,06% στις 20.518 μονάδες.

Η είδηση της συμμαχίας της κινεζικής Sinopec με την ισπανική Repsol για την δημιουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στην Λατινική Αμερική επίσης ώθησε τον ενεργειακό κλάδο. Η μετοχή της Repsol καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 5%

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται επίσης η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κινεζικού βιομηχανικού κλάδου για τον Σεπτέμβριο, η οποία αποδεικνύει ότι δεν επίκειται άμεση επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Ο δείκτης ΡΜΙ της κινεζικής βιομηχανίας αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 53,8 από 51,7 τον προηγούμενο μήνα.

Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί η τιμή του χαλκού να ενισχυθεί σε υψηλό δύο ετών και η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης να ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ το δολάριο συνεχίζει την πτωτική πορεία, σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ.

Παράλληλα, καταγράφεται ενίσχυση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών Treasury ενισχύεται στο 2,53%, και του γερμανικού 10ετούς Bund στο 2,31%

Επισημαίνεται, ότι λίγο μετά το άνοιγμα της Wall ανακοινώνονται κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία που ενδέχεται να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών. Πρωτίστως αναμένεται ο δείκτης ISM κλάδου βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v