Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις και πάλι στις ευρωαγορές

Τραπεζικές πιέσεις και πάλι στις ευρωαγορές, με την περιφέρεια να απασχολεί τους επενδυτές μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody's και την αποτίμηση του κόστους διάσωσης των τραπεζών της Ιρλανδίας.

Για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές με πιέσεις κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο, μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody’s, αλλά και τα στοιχεία που έδωσε η Ιρλανδία για το κόστος διάσωσης του τραπεζικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,52% στις 6214 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,6% στις 3714 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,28% στις 5553 μονάδες.

Δυσμενέστερο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,59% στις 10423 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,27% στις 7455 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,57% στις 20256 μονάδες.

Η Moody’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας, όπως αναμενόταν τις τελευταίες ημέρες από τις αγορές, επισημαίνοντας πως η αδύναμη ανάπτυξη θα πλήξη την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας αποκάλυψε ότι το συνολικό κόστος διάσωσης της Anglo ενδέχεται να αγγίξει τα 34 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα δήλωσε πως προχωρά σε επανασχεδιασμό του προϋπολογισμού του 2011 και πως ακυρώνει τις δημοπρασίες ομολόγων για τους δύο επόμενους μήνες.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος με τον Stoxx Europe banking index υποχωρεί κατά 0,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v