Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρείται η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεταβολές προσήμων στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η περιφέρεια βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο με προειδοποιήσεις υποβαθμίσεων και νέα ρεκόρ στα CDS. Φήμες για αγορές ομολόγων της περιφέρειας από την ΕΚΤ.

Οι φήμες περί αγοράς ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας από την ΕΚΤ οδήγησε στον περιορισμό των απωλειών για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ενώ παράλληλα, τα futures της Wall Street καταγράφουν περιορισμένα κέρδη ενόψει κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών που ανακοινώνονται αργότερα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,21% στις 6.292 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει οριακά κέρδη 0,03% στις 3.766 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,30% στις 5.556 μονάδες.

Δυσμενέστερο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί σε ποσοστό 0,57% στις 10.552 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI να καταγράφει απώλειες 0,47% στις 7.437 μονάδες και τον ιταλικό ΜΙΒ να υποχωρεί κατά 0,02% στις 20.589 μονάδες.

Όπως αναφέρουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν λόγω της έντονης φημολογίας περί παρέμβασης της ΕΚΤ στις έντονες πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή περιφέρεια, αγοράζοντας ομόλογα των εν λόγω χωρών. Επισημαίνεται ότι τα CDS των ιρλανδικών ομολόγων βρέθηκαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ σημαντική ήταν η ενίσχυση του κόστους ασφάλισης των πορτογαλικών και των ιρλανδικών τίτλων.

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο με την Standard & Poor’s και την Fitch να προειδοποιούν για ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης του Δουβλίνου για το μέλλον της Anglo Irish Bank. Παράλληλα, δημοσιεύματα φέρουν και την Moody’s να ανακοινώνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας.

Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται και σήμερα πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η βρετανική Man Group προειδοποίησε για μείωση των προ φόρων κερδών κατά 55% λόγω στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους, λόγω μείωσης των προμηθειών.

Απώλειες μεγαλύτερες του 10% καταγράφει η μετοχή της Michelin η οποία δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Στο κόκκινο και η μετοχή της Akzo Nobel, η οποία ανακοίνωσε μεσοπρόθεσμους στόχους εσόδων 20 δισ. ευρώ που απογοήτευσαν τους επενδυτές.

Αργότερα οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη για τις ΗΠΑ εκ των οποίων και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v