Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό "γύρισμα" στις ευρωαγορές λόγω Wall, Ifo

Η ανοδική αντίδραση στις αγορές παραγώγων της Wall μετά την τριήμερη πτώση και η ανέλπιστη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, στηρίζουν σε θετικό «γύρισμα» τις ευρωαγορές.

Η ανοδική αντίδραση στις αγορές παραγώγων της Wall Street μετά την τριήμερη πτώση και η ανέλπιστη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία, στηρίζουν σε θετικό «γύρισμα» τις ευρωαγορές.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,59% στις 5.579 μονάδες, ο DAX 1,08% στις 6.247 μονάδες, ενώ ο CAC 1,07% στις 3.790 μονάδες.

Νωρίτερα επικράτησαν πιέσεις καθώς τα spread των πορτογαλικών και των ιρλανδικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ, ενώ πτωτικά κινείται και πάλι το δολάριο στο πλαίσιο της ευρύτερης καθοδικής τάσης που ξεκίνησε την Τρίτη, όταν η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης. "Τα χθεσινά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας απλώς πρόσθεσαν λίγο λάδι στη φωτιά. Οι ανησυχίες για την Ιρλανδία είναι ακόμη έντονες", εξηγεί και ο κ. Keith Bowman της Hargreaves Lansdown.

Οι ανησυχίες για την διεθνή αναπτυξιακή πορεία διατηρήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifο στην Γερμανία σε υψηλό 3ετίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται εκ νέου ο τραπεζικός κλάδος, μετά και την πρώτη έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής της Βρετανίας για την μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης των τμημάτων retail και investment banking.

Ο μεταλλευτικός κλάδος δέχεται πιέσεις, καθώς η πτωτική πορεία του δολαρίου δημιουργεί αρνητικό κλίμα γα τις τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου. Η UBS παράλληλα, προχώρησε στην υποβάθμιση της σύστασής της για ορισμένες μεταλλευτικές εταιρείες.

Πτωτικά και ο φαρμακευτικός κλάδος, και ειδικότερα η μετοχή της Merck η οποία καταγράφει ελεύθερη πτώση -9,6% καθώς ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων δεν ενέκρινε ένα φάρμακο της εταιρείας.

Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικιών, αλλά και διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Επίσης, αναμένεται η παρουσίαση του προϋπολογισμού της Ισπανίας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v