Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατηρείται η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση η νευρικότητα κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές παρά την απροσδόκητη ενίσχυση του δείκτη Ifo στη Γερμανία. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι μεταλλευτικές.

Για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας εντείνουν τις ανησυχίες για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία. Η νευρικότητα διατηρείται παρά την απροσδόκητη ενίσχυση του δείκτη Ifo σε υψηλό τριετίας έναντι προβλέψεων για υποχώρηση.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,18% στις 6.173 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,19% στις 3.705 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σε ποσοστό 0,16% στις 5.538 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,23% στις 10.479 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 0,13% στις 7.372 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ κατά 0,43% στις 20.166 μονάδες.

Ο μεταλλευτικός κλάδος στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς η πτωτική πορεία του δολαρίου των τελευταίων ημερών (που άρχισε στις αρχές της εβδομάδας όταν η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης) δημιουργεί αρνητικό κλίμα γα τις τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου.

"Τα χθεσινά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας απλώς πρόσθεσαν λίγο λάδι στη φωτιά. Οι ανησυχίες για την Ιρλανδία είναι ακόμη έντονες", εξηγεί και ο κ. Keith Bowman της Hargreaves Lansdown. Υπενθυμίζεται ότι χθες τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ειδικότερα της Ιρλανδίας δέχθηκαν εντονότατες πιέσεις καθώς δημοσιεύματα έκαναν λόγο ακόμη και για χρεοκοπία της Anglo Irish Bank, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v