Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες για τρίτη συνεδρίαση καταγράφουν οι ευρωαγορές και τα futures της Wall. Πιέσεις για τράπεζες και τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Στροφή στα ασφαλή καταφύγια των Bunds μετά το απογοητευτικό ΡΜΙ.

Οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να καταγράφουν απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. Τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη, αλλά και οι νέες συζητήσεις για την Anglo Irish Bank θέτουν και πάλι στο προσκήνιο τον τραπεζικό κλάδο και στρέφουν εκ νέου τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των Bunds.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,65% στις 6168 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,96% στις 3699 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,78% στις 5508 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,65% στις 10486 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ καταγράφει απώλειες 0,73% στις 20216 μονάδες

Οι ανησυχίες για την διεθνή αναπτυξιακή πορεία ανάκαμψαν από το βράδυ της Τρίτης, όταν η Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης και μαζικής αγοράς ομολόγων. Σήμερα, τα απογοητευτικά στοιχεία για τον δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ ευρωζώνης, που δείχνουν επιβράδυνση μεγαλύτερη από όσο αναμενόταν, ενέτειναν το αρνητικό κλίμα και έστρεψαν εκ νέου τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων.

- Ράλι ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς Bund μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,3%
. Η δήλωση της κυβέρνησης του Βερολίνου, ότι θα προχωρήσει σε λιγότερες πωλήσεις τίτλων κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενέτεινε την άνοδο των Bunds. Γεγονός είναι όμως, ότι το ράλι των ομολόγων, είχε ξεκινήσει από χθες. Η απόδοση του 10ετούς Bund χθες είχε μειωθεί κατά 11 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 2ετούς Treasury βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό, στο 0,407%

- Ιρλανδικό Τραπεζικό Σύστημα

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις νέες φημολογίες για τις ιρλανδικές τράπεζες (και ειδικότερα για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Anglo Irish Bank) δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα και έντονες πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Όπως επίσης και οι έντονες πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά και την συρρίκνωση της ιρλανδικής οικονομίας κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Credit Suisse υποχωρεί περισσότερο από 2,5% και της Banco Santader κατά 1,3%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται σήμερα για την αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, αναμένονται τα εβδομαδιαία στοιχεία επιδομάτων ανεργίας, οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών, αλλά και ο Leading Indicator.

.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v