Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές- Ράλι ομολόγων

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα futures των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Στροφή των επενδυτών σε ασφαλείς τοποθετήσεις με ράλι σε ομόλογα, χρυσό και ευρώ.

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall Street με τις πιέσεις να εστιάζονται στον τραπεζικό και τον πετρελαϊκό κλάδο, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Fed, οι οποίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης και μαζικών αγορών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,84% στις 6223 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,08% στις 3743 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,49% στις 5548 μονάδες. Δυσμενέστερο το κλίμα στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 2,26% στις 1-519 μονάδες, τον πορτογαλικό PSI να καταγράφει απώλειες 0,74% στις 7383 μονάδες και τον ιταλικό ΜΙΒ να υποχωρεί κατά 1,53% στις 7383 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 Banks υποχωρεί κατά 1,7% συνεπεία των νέων ανησυχιών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, αφού και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φάνηκε χθες περισσότερο ανήσυχη, δηλώνοντας «έτοιμη» να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης.

Αρνητική για τον τραπεζικό κλάδο, είναι και η προτροπή του φιλελεύθερου κόμματος της Βρετανίας – που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό – προς τις τράπεζες να συγκρατήσουν τα bonus γιατί θα διακινδυνεύσουν υψηλότερη φορολογία.

Πτωτικά κινείται και ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Inditex, μητρική της Zara, η οποία αν και κατέγραψε απροσδόκητη αύξηση κερδών κατά 68% στο εξάμηνο, έκανε λόγο για επιβράδυνση πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο.

Διάχυτη πάντως, είναι η στροφή των επενδυτών στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως είναι τα ομόλογα και ο χρυσός, ο οποίος εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ, σε απόσταση αναπνοής από τα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται ενίσχυση των τιμών και αντίστοιχη μείωση των αποδόσεων. Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού Bund μειώθηκε στο 2,94%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδας. Αντιστοίχως, η απόδοση του 10ετούς Treasury μειώθηκε κατά 3,6 μονάδες βάσης, στο 2,539%, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών τίτλων βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό, στο 0,407%.

Πτωτικά κινείται και το αμερικανικό νόμισμα, σε χαμηλό πέντε μηνών έναντι του ευρώ ακόμη και στα 1,3375 δολ. έναντι του δολαρίου αλλά και έναντι του γεν (κάτω από τα 85 γεν ανά δολάριο) παρά τις νέες προειδοποιήσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού για νέες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v