Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες για 3η συνεδρίαση στις ευρωαγορές

Για 3η συνεχή συνεδρίαση οι ευρωαγορές υποχωρούν, με πιέσεις σε τράπεζες και λιανικό κλάδο, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι η ευρωπαϊκή περιφέρεια. Οριακές μεταβολές στα futures της Wall και πιέσεις στο δολάριο.

Τραπεζικές πιέσεις καταγράφονται εκ νέου στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οριακές μεταβολές παρουσιάζουν τα futures της Wall μετά τα ισχυρά κέρδη του Σεπτεμβρίου και με το δείκτη δολάριο να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών.

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την αγορά να περιμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Δουβλίνου για την Anglo Irish Bank, τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ισπανίας από την Moody’s μα συνεχίζονται, αλλά και τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,28% στις 6258 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,29% στις 3751 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,33% στις 5.560 μονάδες

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,98% στις 10483 μονάδες ο πορτογαλικός PSI καταγράφει οριακά κέρδη 0,1% στις 7480 μονάδες ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,43% στις 20452 μονάδες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται εκ νέου ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές της Deutsche Bank, της Societe Generale και της Commerzbank (μεταξύ άλλων) να υποχωρούν με ποσοστά της τάξεως 1,8% - 2,8%. Πιέσεις δέχεται ο κλάδος του λιανικού εμπορίου και ειδικότερα η μετοχή της Hennes & Mauritz, της οποίας τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν δυσμενέστερα των προβλέψεων.
 
Επισημαίνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο για τις ευρωπαϊκές αγορές, με στήριξη από τα θετικά στοιχεία για την Κίνα, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μεταποιητικού κλάδου της HSBC για την Κίνα ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο και μάλιστα σε υψηλό πέντε μηνών. Εξέλιξη που ενισχύει την άποψη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανακάμπτει. Παράλληλα, η μεταλλευτική Vale προέβλεψε ανάκαμψη της ζήτησης χάλυβα στην Κίνα από το 2011.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε κέρδη τον μεταλλευτικό κλάδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ως προς την Wall Street, τα futures καταγράφουν οριακές μεταβολές και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο S&Ρ 500 καταγράφει κέρδη 9% από τα τέλη Αυγούστου, γεγονός που καθιστά τον φετινό Σεπτέμβριο τον καλύτερο μήνα χρηματιστηριακών αποδόσεων από τον Απρίλιο του 2009. Επίσης, είναι ο καλύτερος Σεπτέμβριος –για την Wall- από το 1939!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v