Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εταιρικά αποτελέσματα ωθούν τις ευρωαγορές

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών επιστρέφει στην καλή εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων. Στο επίκεντρο η εντυπωσιακή αναβάθμιση στόχων κερδοφορίας από την Carslberg.

Με στήριξη από τη θετική εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν. Η αναβάθμιση του στόχου κερδοφορίας της Carlsberg και η επιστροφή στην κερδοφορία που ανακοίνωσε η Wienerberger AG έδωσαν την αφορμή για άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις πιέσεις των τελευταίων ημερών και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για τη διεθνή αναπτυξιακή επιβράδυνση.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,63%, ο γαλλικός CAC 40 σε ποσοστό 0,76% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,44%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει ποσοστό -0,08%, ο πορτογαλικός PSI +0,38% και ο ιταλικός ΜΙΒ +0,41%.

Η ζυθοποιία Carlsberg προβλέπει πλέον για το 2010 αύξηση κερδών κατά 40%(!), έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση κερδών "μεγαλύτερη του 20%". Η Wienerberger, παράλληλα, ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο κέρδη στα 20,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 151,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, αναφέροντας ως κινητήριο δύναμη τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά οικοδομικών υλικών.

Οι ειδήσεις αυτές επανέφεραν στο προσκήνιο τη θετική εικόνα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς εταιρίες όπως η Siemens και η Daimler έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση στόχων για το έτος. Το 55% των εταιριών του Stoxx Europe 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασε τις προσδοκίες. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον S&P 500 ανέρχεται στο 75%.

Πριν από το άνοιγμα της Wall Street, η Depot Inc. και η Wal-Mart Stores Inc. ανακοινώνουν -μεταξύ άλλων- αποτελέσματα τριμήνου.

Η προσοχή των επενδυτών, ωστόσο, στρέφεται και στα μακροοικονομικά μεγέθη, τα οποία αναμένονται σήμερα, και κυρίως στον δείκτη οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW για τη Γερμανία και την ευρωζώνη, που ανακοινώνεται στις 12:00 ώρα Ελλάδος. Το απόγευμα αναμένονται κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία (βιομηχανική παραγωγή, εκκινήσεις νέων κατοικιών), τα οποία ενδέχεται να καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v