Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και πετρελαϊκές πιέζουν τις ευρωαγορές

Η αιφνιδιαστική απογοήτευση που προέκυψε από την ιαπωνική αναιμική ανάπτυξη επηρέασε τις χρηματιστηριακές αγορές. Πιέσεις κυρίως για τράπεζες και μεταλλευτικές. Αρνητικό πρόσημο και στα futures της Wall Street.

Η αιφνιδιαστική απογοήτευση που προέκυψε σήμερα από την ιαπωνική αναιμική ανάπτυξη επηρέασε τις χρηματιστηριακές αγορές, στρέφοντας εκ νέου τους επενδυτές στις αγορές ομολόγων και οδηγώντας σε νέα ενίσχυση το ελβετικό φράγκο, την κλασική ασφαλή τοποθέτηση, εν μέσω δύσκολων καιρών.

Έτσι, ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,4% και ο γερμανικός DAX 30 καταγράφει οριακές απώλειες της τάξεως του 0,02%. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 0,67% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,24%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,73%, ο πορτογαλικός PSI 0,2% και ο ιταλικός ΜΙΒ σε ποσοστό 0,79%.

Νωρίτερα, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στο -0,61%, ενώ αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν και τα futures για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street.

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία, η οποία στο τρίμηνο κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,4% έναντι εκτιμήσεων για 2,3%. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εκ νέου ανησυχίες για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία με αντίστοιχες επενδυτικές επιλογές.

Η απόδοση του 10ετούς bund βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ το ελβετικό φράγκο καταγράφει κέρδη 0,7% έναντι του ευρώ.

Αντιστοίχως, στις χρηματιστηριακές αγορές τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες (ο Stoxx Europe 600 Banks καταγράφει απώλειες 1,2%), αλλά πλέον και ο πετρελαϊκός και μεταλλευτικός κλάδος, παρά την αρχική ώθηση που υπήρξε από τη συμφωνία εξαγοράς της Cairn India από τη Vedanta Resources. Ο ενεργειακός κλάδος δέχεται πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στα 75 δολ. το βαρέλι, συνεπεία των αναπτυξιακών ανησυχιών.

Επισημαίνεται ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη και οι ανησυχίες για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία καθοδηγούν τις τελευταίες ημέρες τις αγορές, με αποτέλεσμα ο S&P 500 να καταγράφει για την προηγούμενη εβδομάδα απώλειες 3,8%. Οι αναλυτές περιμένουν σημαντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αυτήν την εβδομάδα -όπως η βιομηχανική παραγωγή- που ενδεχομένως θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v