Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Πιέσεις δέχεται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι τηλεπικοινωνίες στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο οι συζητήσεις για τη διεθνή ανάπτυξη μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της Ιαπωνίας.

Σε αρνητικό πρόσημο γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον τραπεζικό κλάδο και τις τηλεπικοινωνίες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Έτσι, παρά το θετικό άνοιγμα, σχεδόν όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται στο κόκκινο. Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,38%, ο γαλλικός CAC 40 σε ποσοστό 0,86% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,51%. Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,91%, ο πορτογαλικός PSI σε ποσοστό 0,34% και ο ιταλικός ΜΙΒ κατά 1,02%.

Στις αγορές φαίνεται πως επιστρέφουν οι ανησυχίες για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία της Ιαπωνίας, η οποία κατέγραψε στο τρίμηνο ρυθμούς ανάπτυξης 0,4% έναντι προβλέψεων για 2,3%.

Κέρδη καταγράφει ο μεταλλευτικός κλάδος, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται η Vedanta Resources Plc., η οποία προχωρά στην εξαγορά του 69% της πετρελαϊκής μονάδας της Cairn Energy στην Ινδία. Η Vedanta Resources, η μεταλλευτική του μεγιστάνα κ. Anil Agarwal, συμφώνησε στην εξαγορά της Cairn India έναντι 9,6 δισ. δολ. για να αποκτήσει πρόσβαση στα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Ινδίας.

Η μετοχή της Cairn Energy καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 4%, καθώς η διοίκησή της δήλωσε πως μέρος της ρευστότητας που θα αντληθεί από αυτήν την πώληση θα επιστραφεί στους μετόχους και πως θα προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεων στη Γροιλανδία.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές παρουσίασαν μικτή εικόνα. Οι περισσότερες κατέγραψαν αρνητικό πρόσημο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας. Μίνι ράλι, όμως, σημειώθηκε στην Κίνα με στήριξη από την Agricultural Bank of China.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v