Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις στις ευρωαγορές και στροφή των επενδυτών στους κρατικούς τίτλους, στον απόηχο της Fed και εν μέσω μπαράζ μακροοικονομικών μεγεθών που αποδεικνύουν κινεζική και ιαπωνική επιβράδυνση.

Πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και άνοδο των ομολόγων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης που διεξάγεται στον απόηχο της Fed και εν μέσω μπάραζ μακροοικονομικών μεγεθών που δείχνουν επιβράδυνση της ασιατικής και δει της κινεζικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα , ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά -0,93%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,79% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,77%. Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -0,75%, ο πορτογαλικός PSI στο -0,54% και ο ιταλικός FTSE MΙΒ στο -1,25%
Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο Nikkei υποχώρησε κατά -2,70%

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες συζητούσε το ενδεχόμενο απόσυρσης των αναπτυξιακών κινήτρων που είχαν θεσπιστεί εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης, χθες δήλωσε πως η ανάκαμψη των ΗΠΑ θα είναι ηπιότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και πως θα επεκτείνει ταμέτρα στήριξης αγοράζοντας μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους.

Παράλληλα, πληθώρα μεγεθών (βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις) επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ και οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας ενισχύθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν.

Οι ειδήσεις αυτές, οδήγησαν σε στροφή των επενδυτών στην αγορά ομολόγων με ράλι των Bunds αλλά και των αμερικανικών Treasury, ενίσχυση του γεν κοντά σε υψηλό 15 ετών έναντι του δολαρίου (στα 85,32 γεν), αλλά και υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου (κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι).

Το αποτέλεσμα είναι οι μεταλλευτικές εταιρείες να καταγράφουν σήμερα στην Ευρώπη τις μεγαλύτερες απώλειες, αλλά και ο τραπεζικός κλάδος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v