Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ευρωαγορές μετά τις νέες ενδείξεις ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας. Ανοδικά κινούνται εμπορεύματα, μεταλλευτικές, αλλά και τράπεζες εν αναμονή της αυριανής Fed. Κέρδη στα futures της Wall.

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ενισχύεται ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI World Index, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα απροσδόκητα στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές και εν μέσω προσδοκιών για την αυριανή σύνοδο της Fed. Ανοδικά κινούνται και τα futures της Wall Street.

Συγκεκριμένα, ο MSCI World Index καταγράφει κέρδη 0,3%. Ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει άνοδο 1,23%, ο γαλλικός CAC 40 +1,55% και ο βρετανικός FTSE 100 +1,36%. Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται 1,47%, ο πορτογαλικός PSI 1,32% και ο ιταλικός FTSE MIB 1,31%.
Ο Stoxx Europe 600 καταγράφει κέρδη 1,3%.

Στη δημιουργία θετικού κλίματος συνέβαλαν και τα σχόλια των οικονομολόγων της κυβέρνησης του Πεκίνου περί ισχυρού δεύτερου εξαμήνου ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία, που θα οδηγήσει σε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 10% - 11%.

Αναφορικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη, η είδηση ήρθε σήμερα από τη Γερμανία όπου ανακοινώθηκε αύξηση των εξαγωγών για τον Ιούνιο κατά 3,8% έναντι προβλέψεων για ενίσχυση 1%. Ενώ προκύπτουν συνεχώς ειδήσεις που αποδεικνύουν τη γερμανική ανάκαμψη, στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι διαφορετική μετά και την υποβάθμιση των προβλέψεων της Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία.

Οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους στην αυριανή σύνοδο της FED και στο εάν θα υπάρξει συνέχιση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής με νέες αγορές ομολόγων. Το αποτέλεσμα είναι ο τραπεζικός κλάδος να κινείται ανοδικά, με τον Stoxx Europe Banks να καταγράφει κέρδη 1,5%.

Η συζήτηση αυτή οδηγεί σε νέα πτωτική τάση το δολάριο (κοντά σε χαμηλό 15 ετών έναντι του γεν και στο 1,3285 δολ. έναντι του ευρώ) και σε νέα στροφή προς τα εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η τιμή του χαλκού να ενισχύεται κατά 1,2% και τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου για το brent να σημειώνουν άνοδο, πάνω από τα 81 δολ. ανά βαρέλι.

Έτσι, στις ευρωπαϊκές αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση, πρωτοπόρος είναι ο μεταλλευτικός κλάδος και οι εταιρίες εμπορευμάτων. Σημαντικά κέρδη για τη Rio Tinto, την Total και την ΒΡ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v