Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές και τα futures της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφονται εκ νέου σε ομόλογα και δολάριο, στον απόηχο της Fed και με την πληθώρα των δυσοίωνων μακροοικονομικών ειδήσεων.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου στις αποκαλούμενες «ασφαλείς τοποθετήσεις» των ομολόγων και του δολαρίου μετά την πληθώρα των δυσοίωνων μακροοικονομικών ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά -1,37%, ο γαλλικός CAC 40 κατά -1,71% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά -1,59%. Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -1,54%, ο πορτογαλικός PSI στο -1,17% και ο ιταλικός FTSE MIB στο -1,65%.

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% καταγράφουν τα futures και των τριών μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, ενώ νωρίτερα, στο Τόκιο, ο Nikkei βούλιαξε στο -2,9%.

Αντιστοίχως, η απόδοση του 10ετούς bund κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό.

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν σε υποχώρηση τις τιμές των μετάλλων, με αποτέλεσμα οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου στις ευρωπαϊκές αγορές να δέχονται τις εντονότερες πιέσεις. Πτωτικά κινείται και ο τραπεζικός κλάδος

Το αρνητικό κλίμα ξεκίνησε με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία δήλωσε χθες πως η ανάκαμψη των ΗΠΑ θα είναι ηπιότερη από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί και πως θα επεκτείνει τα μέτρα στήριξης αγοράζοντας μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους. Παράλληλα, πληθώρα μεγεθών (βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις) επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ και οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας ενισχύθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν.

Το αποτέλεσμα είναι οι οικονομικοί αναλυτές να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την αμερικανική οικονομία για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά και για το 2010. Και η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την βρετανική οικονομία επισημαίνοντας την πολιτική λιτότητας αλλά και τις αναιμικές καταναλωτικές δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v