Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εταιρικά κέρδη στηρίζουν τις ευρωαγορές

General Electric και Bank of America εξέπληξαν θετικά με τα αποτελέσματα τριμήνου διευρύνοντας το καλό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Θετικό άνοιγμα δείχνουν τα futures και για τη Wall.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ άνοιγμα με κέρδη δείχνουν και τα futures στη Wall, μετά τις θετικές ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από κολοσσούς του διεθνούς επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,91% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,85%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρουσιάζει άνοδο 1,16%. Θετική η εικόνα στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,58% και ο ιταλικός FTSE MIB σε ποσοστό 0,68%, ενώ ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί οριακά κατά 0,05%

Τα αποτελέσματα της Bank of America ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών καθώς η μείωση των κερδών και των εσόδων ήταν μικρότερη από όσο είχε εκτιμηθεί. Συγκεκριμένα, για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανακοινώθηκαν καθαρά κέρδη στα 3,12 δισ. δολ. (που αντιστοιχούν σε 28 σεντς ανά μετοχή προ μερισμάτων). Την αντίστοιχη περίοδο του 2009 η BofA είχε ανακοινώσει κέρδη 3,22 δισ. ευρώ ή 33 σεντς ανά μετοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ότι η σημερινή ανακοίνωση θα έκανε λόγο για κέρδη 23 σεντς ανά μετοχή.

Η General Electric επίσης αιφνιδίασε θετικά, καθώς έσπασε το σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων έπειτα από 7 τρίμηνα. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 16,1% το δεύτερο τρίμηνο στα 3,03 δισ. δολ από 2,61 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Σε τριμηνιαία βάση, τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 14%. Η ανακοίνωση της General Electric ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για κέρδη 27 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

Οι ειδήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την απροσδόκητα θετική ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την JP Morgan χθες, αλλά και τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Goldman Sachs με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ύψους 550 εκατ. ευρώ), που χαρακτηρίζεται ευνοϊκός για τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, δημιουργούν θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια.

Μοναδική παραφωνία είναι τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της Google, τα οποία δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές κυρίως ως προς την αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 22%

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος ευνοείται και από τις δηλώσεις στήριξης Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με τα stress tests. Ο επικεφαλής του Eurogroup, παράλληλα, κ. Jean-Claude Junker, δήλωσε σε συνέντευξή του πως τα stress tests των τραπεζών "δεν θα αποκαλύψουν κάποια καταστροφή", συμπλήρωσε, ωστόσο, πως "δεν πρόκειται για ψευτομπάλωμα, τα stress tests θα βασίζονται στην πραγματικότητα".

Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν σήμερα είναι και εκείνη της ΒΡ, η οποία ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο Λονδίνο με κέρδη της τάξεως του 6%, τα οποία περιορίστηκαν στο 3%. Η διοίκηση της ΒΡ ανακοίνωσε πως στη δοκιμή ενός νέου καπακιού κατόρθωσε να διακόψει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού (ύστερα από περίπου 3 μήνες). Στην ανακοίνωση, όμως, γίνεται λόγος για μία "κρίσιμη περίοδο" 48 ωρών ώστε να μπορέσει κανείς να μιλήσει για πλήρη τερματισμό της διαρροής που προκάλεσε τη γιγάντια περιβαλλοντική καταστροφή.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, χθες ανακοινώθηκαν στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια, τα οποία δεν ικανοποίησαν τις αγορές. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που ενδεχομένως να δώσει στίγμα και για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ευρωζώνη κατέγραψε έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα απ' ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές. Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του Μαΐου στα 3,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερο έλλειμμα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v