Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρώπη

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή σημαντικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για τον τραπεζικό κλάδο και την General Electric. Στο προσκήνιο και πάλι η μετοχή της ΒΡ.

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επιρκατεί στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή σημαντικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για τον τραπεζικό κλάδο και με την μετοχή της ΒΡ να βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. 

Παρά την βουτιά του Nikkei στο Τόκιο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση με κέρδη και εξακολουθούν να κινούνται θετικά. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται οριακά κατά 0,46% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,51%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,95% με στήριξη κυρίως από την μετοχή της ΒΡ. Μεικτή η εικόνα στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,5% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%, ενώ ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,25%

Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος άλλωστε, είναι εκείνος που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απώλειες για το 2010. Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη για τις τράπεζες, τα οποία στην συνέχεια περιορίστηκαν. Οι επενδυτές αναμένουν αποτελέσματα τριμήνου της Bank of America και της Citigroup καθώς ξεθυμαίνει το «πάρτι» από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η JP Morgan.

Ο επικεφαλής του Eurogroup παράλληλα, ο Jean-Claude Junker δήλωσε σε συνέντευξή του πως τα stress test των τραπεζών «δεν θα αποκαλύψουν κάποια καταστροφή» συμπληρώνοντας ωστόσο, πως «δεν πρόκειται για ψευτομπάλωμα, τα stress test θα βασίζονται στην πραγματικότητα».

Από τον καταιγισμό των εταιρικών αποτελεσμάτων που αναμένονται στις ΗΠΑ, ξεχωρίζει και η αναμενόμενη ανακοίνωση της General Electric

Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν σήμερα είναι και εκείνη της ΒΡ, η οποία ξεκίνησε την συνεδρίαση στο Λονδίνο με κέρδη της τάξεως του 6%, τα οποία περιορίστηκαν στο 3%. Η διοίκηση της ΒΡ ανακοίνωσε πως στην δοκιμή ενός νέου καπακιού κατόρθωσε να διακόψει την διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού (μετά από περίπου 3 μήνες). Στην ανακοίνωση όμως, γίνεται λόγος για μία «κρίσιμη περίοδο» 48 ωρών ώστε να μπορέσει κανείς να μιλήσει για πλήρη τερματισμό της διαρροής που προκάλεσε την γιγάντια περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την σημερινή πορεία της μετοχής της ΒΡ ως τυπική αντανακλαστική αντίδραση σε μία καλή είδηση, η οποία όμως στην συνέχεια περιορίζεται όταν οι επενδυτές επανεξετάζουν την πραγματική κατάσταση. Ακόμη και μετά το ράλι των τελευταίων ημερών (που προκλήθηκε με τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στην ΒΡ), η μετοχή της πετρελαϊκής καταγράφει απώλειες 37% από τις 20 Απριλίου.

Η Google επίσης επηρεάζει την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, τα οποία δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές κυρίως ως προς την αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 22%

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, χθες ανακοινώθηκαν στοιχεία για το οικονομικό κλίμα σε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια που δεν ικανοποίησαν τις αγορές. Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που ενδεχομένως να δώσει στίγμα και για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Επίσης, ανακοινώθηκε σήμερα ότι η Ευρωζώνη κατέγραψε έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο και μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα από ότι ανέμεναν οι επενδυτές. Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο του Μαίου στα 3,4 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 2,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερο έλλειμμα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v