Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένουν υπό πίεση οι ευρωαγορές

Σταθερά σε τροχιά απωλειών οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα αδύναμα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση και παρά την καλή εικόνα στην ισπανική δημοπρασία 5ετών ομολόγων. Ήπια πτώση στα futures Wall Street.

Η αδύναμη πορεία της μεταποίησης στην Κίνα –βάσει του δείκτη PMI βιομηχανίας, ο οποίος υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο- αλλά και η διατήρηση των ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας «κρατά στο κόκκινο» τις ευρωπαϊκές αγορές.

Παράγοντας ανακούφισης η καλή εικόνα στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων 3,5 δισ. ευρώ από την Ισπανία, παρά την αύξηση του επιτοκίου που κλήθηκε να πληρώσει η χώρα. Όμως οι επενδυτές, όπως αποδεικνύει και η υπερκάλυψη της προσφοράς των ισπανικών ομολόγων, φαίνεται να μην τρομοκρατήθηκαν και τόσο πολύ από την απειλή της Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες από το «ΑΑΑ» που την αξιολογεί αυτή τη στιγμή.

Σημαντικές οι πιέσεις για τους τραπεζικούς τίτλους –με δεδομένο ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν 442 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ- με τις μετοχές των Credit Agricole, BBVA και Banco Popolare να υποχωρούν από 2,9% έως και 3,9%. Πτώση 3,1% για τον τίτλο της Barclays.

Στο 0,67% περιορίζει την πτώση του ο DAX 30 ο οποίος διαμορφώνεται στις 5.925,29 μονάδες, με τον FTSE 100 να κινείται κατά 0,96% χαμηλότερα στις 4.869,54 μονάδες και τον CAC 40 να δέχεται ισχυρότερες πιέσεις και να αποδυναμώνεται κατά 1,48% στις 3.391,87 μονάδες.

Σταθερά σε πτωτική πορεία οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, αν και η διάθεση ρευστοποιήσεων μοιάζει να έχει περιοριστεί. Πτώση 0,9% για τον ισπανικό IBEX 35, απώλειες 0,57% για τον πορτογαλικό PSI 20, ενώ κατά 0,5% χαμηλότερα κινείται ο ιταλικός FTSE MIB.

Πτωτική κίνηση, αυτήν την ώρα, για τα futures της Wall Street. Απώλειες 0,2% για Dow Jones, 0,3% για S&P 500, ενώ κατά 0,4% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή πληθώρας μακροοικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ. Ανακοινώνεται η πορεία των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, του δείκτη ISM βιομηχανίας, καθώς και οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v