Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ:Νέα μεγάλη άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες

Νευρικότητα επικράτησε στην αγορά συναλλάγματος με την ανακοίνωση της ΕΚΤ περί μεγάλης συμμετοχής των τραπεζών στη δημοπρασία 6ήμερων δανείων. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν 111,237 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο στο 1%.

ΕΚΤ:Νέα μεγάλη άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες
Σημαντική συμμετοχή των τραπεζών με άντληση 111,2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη δημοπρασία των 6ήμερων δανείων. Και καθώς οι αγορές είναι πλέον ιδιαίτερα νευρικές όσον αφορά στα προβλήματα ρευστότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, για λίγα λεπτά το κλίμα ανατράπηκε με το ευρώ να υποχωρεί. Με τη δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων, ωστόσο, και αφού επανήλθε η ψυχραιμία, το ευρώ ανέκαμψε στο 1,2330 δολάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, 78 ευρωπαϊκές τράπεζες συμμετείχαν στη δημοπρασία και άντλησαν 111,237 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο στο 1%. Μία ημέρα νωρίτερα, στη δημοπρασία τρίμηνων δανείων, οι τράπεζες άντλησαν ποσό χαμηλότερο των εκτιμήσεων, το οποίο έφθασε στα 131,933 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται πως οι δημοπρασίες αυτές πραγματοποιούνται σε αντικατάσταση των έκτακτων δανείων συνολικής αξίας 442 δισ. ευρώ που λήγουν σήμερα και οι τράπεζες αποπληρώνουν στην ΕΚΤ.

"Τα ποσά που αντλήθηκαν από τη σημερινή δημοπρασία είναι εύλογα μεγάλα" δήλωσε ο κ. Laurent Bilke οικονομικός αναλυτής της Nomura International και συμπλήρωσε: "Σε συνδυασμό με τη χθεσινή δημοπρασία, οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο των εκτιμήσεων. Παρ' όλα αυτά, οι τράπεζες που εξαρτώνται περισσότερο από την ΕΚΤ βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, δεν δημιουργούνται προβλήματα για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο".

"Η ζήτηση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο είχαν φοβηθεί ορισμένοι", επισημαίνει ο κ. Nick Stamenovic, στρατηγικός αναλυτής της Ria Capital Markets και συμπληρώνει: "Ήδη βλέπουμε ότι τα επιτόκια της διατραπεζικής ενισχύονται λίγο. Είναι προφανές ότι εάν οι τράπεζες δεν δανείζονται από την ΕΚΤ τότε δανείζονται από την αγορά - το αποτέλεσμα θα είναι τάση ενίσχυσης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v