Τραπεζική στήριξη στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ενδείξεις για την «υγεία» των ευρωπαϊκών τραπεζών δημιούργησαν θετικό κλίμα στις αγορές, με κέρδη για τα χρηματιστήρια, ενίσχυση του ευρώ και πτωτική τάση στην αγορά ομολόγων.

Οι αισιόδοξες ενδείξεις για την «υγεία» του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου δημιούργησαν θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές με κέρδη για τους χρηματιστηριακούς δείκτες, ενίσχυση του ευρώ και πτωτική τάση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν μόλις 132 δισ. ευρώ από την τρίμηνη δημοπρασία (έναντι προβλέψεων για περισσότερα από 250 δισ. ευρώ) οι ανησυχίες μειώθηκαν. Οι χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια άλλωστε, είχαν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στους φόβους ότι οι τράπεζες θα τρέξουν μαζικά να αντλήσουν κεφάλαια από την ΕΚΤ καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα άντλησης ρευστότητας στην διατραπεζική αγορά. Οι εξελίξεις όμως, διέψευσαν τις Κασσάνδρες και ανέτρεψαν – έστω προσωρινά – το αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Έτσι, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,67%, ο γερμανικός DAX 30 κατά 0,65% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,78%. Αντιστοίχως, το ευρώ ανέκαμψε από τα χαμηλά 8,5 ετών έναντι του γεν και από τα ιστορικά χαμηλά έναντι του ελβετικού φράγκου. Ανοδικά κινείται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος.

«Η χαμηλότερη ζήτηση για ρευστότητα από την ΕΚΤ αποτελεί ένδειξη ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών δεν είναι τόσο μεγάλα όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Έτσι ενισχύεται η τάση ανάληψης κινδύνου» εξηγεί και ο κ. Christoph Rieger, αναλυτής της Commerzbank.

Έτσι οι αγορές καλύπτουν σήμερα μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. Επισημαίνεται ότι από τις 15 Απριλίου, η τάση αποστροφής τοποθετήσεων μεγαλύτερου κινδύνου, έχει οδηγήσει σε φυγή 7 τρισ. δολ. από τα διεθνή χρηματιστήρια. Ο Παγκόσμιος Δείκτης MSCI έχει υποχωρήσει από τα μέσα Απριλίου περισσότερο από 10% και κατά 7% από τις αρχές του 2010. Κι αυτό γιατί οι αγορές αντιδρούν πλέον άμεσα σε οποιαδήποτε είδηση για την διεθνή αναπτυξιακή πορεία και σε οποιαδήποτε είδηση που αφορά την Κίνα και την ευρωπαϊκή κρίση.

Ωστόσο, τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, προκαλεί αρνητική στροφή στα παράγωγα των ΗΠΑ, με τον S&P να υποχωρεί πλέον κατά 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v